″De-a v-aţi ascunselea″, noul virus care face ravagii în telefoane

Un nou virus, extrem de periculos, face ravagii în telefoanele, computerele şi tabletele din întreaga lume.

Botezat Hide and seek, adică ″De-a v-aţi ascunselea″, acesta preia controlul oricărui dispozitiv electronic inteligent şi le furnizează hackerilor informaţii despre posesor.

În numai două săptămâni, virusul care a pornit din 12 aparate a ajuns la 50.000, iar informaticienii confirmă că avem de-a face cu un nou atac internaţional.

Hide and seek infectează în medie 2000-3000 de dispozitive pe oră.

Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică: “Noi nu mai putem închide respectivul botnet. E ca la reţelele de torrenți în care fiecare client vorbeşte cu fiecare client din reţea”

Hackerul scanează, la întâmplare, adrese IP de pe internet. La un moment dat, un monitor de bebeluşi conectat la internet răspunde. Apoi atacatorul face multiple încercări până când reuşeşte să spargă parola de acces.

Din clipa aceea, deţine controlul absolut asupra dispozitivului, căruia îi poate da orice comandă de la distanţă. Inclusiv să infecteze prin aceeaşi metodă şi alte dispozitive smart din reţea.

Ce face însă după ce a reuşit să îşi creeeze propria reţea de dispozitive infectate?

Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică: “Este primul botnet care nu face atacuri clasice, ci este concentrat pe furtul de informaţie. Presupunem în acest moment ca hackerii se gândesc la şantaj. Ei ar putea să ne fure informaţii apoi ar putea să ne contacteze şi să ne ceară bani în schimbul lor”

Imaginaţi-vă că sistemul de supraveghere pe care îl aveţi instalat a fost infectat cu un astfel de botnet. Pe lângă faptul că hackerul îl va folosi ca să comită prin intermediul IP-ului sistemului conectat la internet, alte infracţiuni, el poate fura toate imaginile înregistrate de camere.

Amploarea şi viteza cu care virusul Hide and seek infectează dispozitive din întrega lume a ajuns să îi îngrijoreze pe experţii în securitate cibernetică, care spun că este pentru prima oară când descoperă o reţea atât de mare şi de sofisticată.

Specialiştii vă recomandă pentru siguranţă să folosiţi programe antivirus şi să restartaţi dispozitivele smart pe care le aveţi din casă, chiar dacă nu au fost infectate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 + = 69