05.07-IN TIMP

07.05ULTIMA MARE VICTORIE A LUI NAPOLEON

Bătălia de la Wagram (5 – 6 iulie 1809) a fost cea mai importantă confruntare militară a Războiului celei de-a Cincea Coaliții, desfășurându-se pe câmpia Marchfeld, în apropierea insulei dunărene Lobau și în dreptul localității Deutsch-Wagram, la 10 km nord-est de Viena. Bătălia a opus o armată francogermanoitaliană, condusă de Împăratul Napoleon I, unei armate austriece, comandate de arhiducele Carol de Austria-Teschen. Cele două zile de lupte s-au încheiat cu victoria decisivă a armatei franco-aliate.În urma insuccesului de la Aspern-Essling (21 – 22 mai 1809), Napoleon rămâne cu armata pe malul drept (meridional) al Dunării și își concentrează o mare parte din trupe pe insula Lobau, la nord-est de capitala austriacă ocupată. Pe 4 iulie, la ora 21, profitând de o furtună violentă, forțele franco-aliate încep să traverseze brațul nordic al fluviului. În ziua următoare, pe 5, francezii și aliații lor lansează o violentă ofensivă, dar nu pot disloca excelentul dispozitiv prevăzut de arhiducele Carol, desfășurat în spatele liniei fortificate construite de-a lungul râului Russbach. Pe data de 6, în timpul dimineții, austriecii lansează o contraofensivă decisă dar imprecis coordonată, care aproape dislocă centrul inamic, dar aripile acestuia rezistă și, prin desfășurarea unei „Mari Baterii” și organizarea unei ofensive puternice pe stânga austriecilor și în centru, Napoleon reușește să oblige armata austriacă să se retragă treptat, încă de la începutul după-amiezii, ostilitățile încheindu-se în jurul orei 20. Armata franceză, epuizată, este incapabilă să lanseze o urmărire eficace iar armata austriacă se retrage în relativă ordine. În marș spre câmpul de bătălie, arhiducele Ioan de Austria, aflat la comanda unei armate austriece de mici proporții, nu a reușit să intervină în timp util pentru a susține armata principală. Pierderile au fost oarecum similare de ambele părți, dar Napoleon a câștigat un avantaj strategic decisiv, separând forțele demoralizate ale austriecilor și obligându-le să se retragă încontinuu în zilele ce au urmat bătăliei.Arhiducele Carol decide replierea în Boemia, în direcția Znaim, unde cele două armate se ciocnesc încă odată, pe 10 și 11 iulie, înainte ca arhiducele să ceară, pe propria răspundere, semnarea unui armistițiu. Bătălia de la Wagram a fost probabil ultima victorie decisivă strategic pe care a obținut-o Împăratul Napoleon, austriecii cerând semnarea armistițiului la nici o săptămână după bătălie. Bătălia a fost de proporții uriașe, fiind a doua bătălie din Războaiele napoleoniene ca număr de soldați implicați (după „Bătălia Națiunilor” de la Leipzig). Pierderile enorme de ambele părți au fost cauzate în special de folosirea unei artilerii foarte numeroase, bătălia fiind prima mare înfruntare de artilerie din istorie.

MAI JOS ALTE EVENIMENTE PETRECUTE IN TIMP, DE 5 IULIE:

328 – Inaugurarea oficială a podului de la Celei (Sucidava), construit peste Dunăre, de către arhitectul Theophilus Patricius.
1687 – Este publicată lucrarea lui Isaac Newton, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica.
1811 – Venezuela a devenit primul stat sud-american care şi-a proclamat independenţa faţă de Spania.
1853 – S-a născut Cecil Rhodes, unul dintre părinţii fondatori ai Imperiului Britanic (m.26.03.1902).
1859 – S–a născut actorul Constantin I. Nottara, personalitate cu aură legendară a istoriei teatrului românesc (interpret, director de scenă, profesor de actorie) (m.17.10.1935).
1865 – A fost impusă pentru prima oară în lume o limită de viteză (două mile pe oră) în Marea Britanie.
1870 – Incendiu devastator în Istanbul, soldat cu 1.200 morţi şi 60.000 persoane rămase fără locuinţe.
1908 – S-a născut matematicianul Nicolae Victor Teodorescu, membru al Academiei Române. Este considerat creatorul şcolii româneşti de teoria ecuaţiilor cu derivate parţiale (m.28.02.2000).
1922 – S-a născut scriitorul Petre Hossu.
1927 – A murit medicul şi biochimistul german Albrecht Kossel, laureat al Premiul Nobel pentru Medicină în 1910 (n.16.09.1853).
1928 – S-a născut Beverly Tyler, actriţă americană.
1929 – S-a născut scriitorul Aurel Deboveanu.
1944 – S-a născut Robbie Robertson, chitarist, vocalist şi compozitor canadian (The Band).
1945 – S-a născut Dick Scoppettone, chitarist şi vocalist american (Harper’s Bizarre).
1946 – S-a născut Michael Monarch, chitarist american (Sparrow, Steppenwolf, Detective).
1946 – S-a născut Victor Unitt, chitarist britanic (Pretty Things, Edgar Broughton Band).
1948 – A murit scriitorul francez George Bernanos (n.20.02.1888).
1950 – S-a născut Huey Lewis (Hugh Anthony Cregg), vocalist, compozitor, muzicuţist şi producător american (Clover, Huey Lewis & The News).
1954 – S-a născut Michael Sadler, vocalist, clăpar, basist şi compozitor canadian (Saga).
1954 – A fost lansat primul single semnat Elvis Presley – “That’ s All Right”.
1962 – Algeria devine independentă faţă de Franţa.
1968 – S-a născut Marian Hoinaru, politician român.
1968 – S-a născut Radu Ştefan Mazăre, politician român, primar al Constanţei.
1996 – S-a născut Dolly, prima oaie clonată din lume.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1