100000 de greci emigrează în fiecare an

55246901 

Pentru că nu mai văd nici un fel de perspective în țara lor, sute de mii de greci își caută norocul în străinătate. Emigrația oamenilor tineri, în special a celor bine pregătiți, cauzează mai multe probleme, în plus față de criza economică cu care se confruntă țara.

De la începutul dificilei crize financiare, 427.000 de greci au părăsit țara și și-au căutat de lucru în străinătate. Din anul 2013 au emigrat anual peste 100.000 de oameni. Această informație reiese dintr-un studiu al Băncii Centrale Grecești (Bank of Greece), care a fost publicată și în ziarul conservator din Atena, “Kathimerini”.

Este al treilea cel mai mare val de emigrații din ultimii 100 de ani. Din anul 1907 peste 1,8 milioane de oameni au părăsit regiunile natale pentru căutarea unei vieți mai bune.

Spre deosebire de perioadele anterioare, de data aceasta este vorba despre un exod educațional, multe talente, academicieni sau profesioniști, pentru formarea cărora statul grecesc a cheltuit mulți bani, au întors spatele patriei.

Nu se vede un sfârșit al acestui val de emigrații, se mai spune în raport. Motivul este faptul că șomajul din Grecia în rândul tinerilor depășește cu mult 50%. Sumbră este situația și pentru restul grecilor. Aproape fiecare al patrulea om apt de muncă nu are un job.

Iar situația pentru tinerii cu o bună pregătire profesională este mizerabilă. Cine își face puțin veacul prin Atena vede peste tot reprezentanți ai unei “generații pierdute”. Aceștia lucrează de regulă în cafenele, baruri sau taverne, de cele mai multe ori „la negru” și nu câștigă mai mult de 400 de euro pe lună. Mulți sunt forțați să muncească doar pentru bacșișurile clienților. Dacă apare un control de la Ministerul Muncii, ei se așează la o masă și se prefac că sunt clienți.

 

http://www.n-tv.de/wirtschaft/100-000-Griechen-wandern-pro-Jahr-aus-article18101461.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 6 = 14