ceremonia vatican

Pope John Paul II And Pope John XXIII Are Declared Saints During A Vatican Mass

Canonizare dubla la Vatican
Intr-o ceremonie istorica organizata la Vatican, Papa Francisc si emeritul Papa Benedict al XVI-lea a onorat papii, Ioan al XXII-lea si Ioan Paul al II-lea, in prima canonizare dubla facuta vreodata. Pentru o astfel de ocazie memorabila, ritualul este de fapt destul de scurt si surprinzator de simplu, cu avantajul suplimentar ca moastele noilor sfinti au fost prezentate pentru venerarea universala de catre biserica, pentru prima data. Aici s-au format cinci puncte importante ale ceremoniei, care au fost desfasurata in limba lataina, limba oficiala a Bisericii Catolice.

• Ceremonia
Partea preliminara a ceremoniei a inceput cu rugaciuni, cantari si cantarea de Litania hipnotic a Sfinților, apelul nominal al sfintilor bisericii, fiecare urmat de refrenul ” Ora Pro Nobis, ” sau ” Rugati-va pentru noi . ”
Seful sfantului birou al Vaticanului, Cardinalul Angelo Amato, a cerut Papei de trei ori separat, pentru a-i include pe Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea in randul sfintilor. In ritualul de canonizare, exista o singura astfel de cerere. Cele trei cereri repetate de canonizare ” semnifică importanța acestei sarbatori “, a mentionat purtatorul de cuvint al Vaticanului, Federico LombardiRev.
• Pronuntarea
Au urmat apoi spusele Papei Francisc : ” Pentru onoarea Preasfintei Treimi, exaltarea credintei Catolica si cresterea vietii crestine, de catre autoritatea Domnului nostru Isus Hristos, ai Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si a noastra, dupa deliberarea datorata si rugaciunea frecventa pentru asistenta divina, si dupa sfatul multora dintre fratii nostri episcopi, ne declaram si definim Fericitul Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea sa fie sfinti, sa fie inscrisi in randul sfintilor, decretand ca trebuie sa fie venerati ca atare de intreaga Biserica. In numele Sfantului Parinte, al Fiului ai al Sfantului Duh . ”
• Relicvele (ramasitele fizice)
Relicvele celor doi sfinti, au fost duse apoi la altar. In cazul lui Ioan Paul, relicva- sengele acestuia, a fost dus la altar de o femeie din Costa Rica, a carei recuperare de la un anevrism pe creier inoperabil, din 2011, a fost declarat miracolul necesar pentru al canoniza pe Ioan Paul.
Pentru Ioan al XXII-lea, relicva a fost o mica bucata de piele luata de pe corpul acestuia dupa ce a fost deshumat. Relicvele sunt ramasitele fizice ale unui nou sfant, sau lucrurile pe care acesta le-a atins in viata,fiind folosite pentru a ajuta la venerarea credintei.
• Cei prezenti
Vaticanul a declarat sambata ca Francis va prezida Sfanta Liturghie si Benedict va celebra impreuna cu 150 de Cardinali si 700 de Episcopi. Este prima data cand Benedict s-a alaturat lui Francis in celebrarea Liturghiei in public, de la demisia din 2013. Aproximativ 600 de preoti au fost prezenti la Comuniunea din Piata Sf. Petru si 210 de diaconi vor distribui Impartasanie multimii de oameni. Delegatii oficiale -93 participanti, inclusiv  24 de sefi de stat.
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=307329961

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − 80 =