11 întrebări legate de bateriile bicicletelor electrice (1)

Bateria este sursa de energie pentru un pedelec. Ea furnizează motorului energia electrică care îi este necesară furnizării de putere atunci când biciclistul pedalează. Astfel că nu e deloc surprinzător că există discuții frecvente privind viața bateriilor electrice. Care este diferența dintre baterii? Cât de departe poți merge cu o baterie comple încărcată? Ce trebuie să ții minte despre depozitarea ei? Thomas Raica, șeful departamentului de suport tehnic de la Bosch, ne oferă informații relevante.

1. Ce este special la bateriile litiu-ion?
Bateriile litiu-ion sunt printre cele mai comune și recente tipuri de baterii pedelec pe care le putem găsi. Mulțumită densității lor ridicate de energie ele pot stoca mai multă putere și sunt relativ ușoare ca și greutate. În prezent cei de la Bosch se bazează pe tehnologia litiu-ion pentru toate bateriile lor de eBike – așa numitele PowerPacks. Bateriile Bosch cântăresc aproximativ două kilograme și jumătate și sunt printre cele mai ușoare de pe piață. Ele beneficiază însă de cea mai mare densitate a energiei.

2. Cât ține o baterie?
Bateriile litiu-ion nu sunt doar ușoare. Bosch PowerPacks sunt construite pentru multe ture, distanțe lungi și ani de utilizare. Un sistem electronic de management al bateriei dezvoltat de Bosch protejează bateriile cu litiu-ion de atingerea unor temperaturi prea ridicate, supraîncărcare sau descărcare bruscă. O durată precisă de viață este însă imposibil de previzionat. Durata de viață a bateriei va depinde în principal de natura și durata stresului la care este supusă.

3. Cum poate fi influențată durata de viață?
Pentru a putea beneficia la maxim de durata de viață a bateriei unei biciclete electrice, este necesar să urmăm o serie de reguli simple cu privire la protecție, transport și depozitare. Acestea includ depozitarea bateriei într-un mediu uscat și protejarea ei de lumina directă a soarelui, în același timp cu depozitarea ei într-un mediu cu temperatură situată între 15° și 20°C. Nivelul optim de încărcare pentru o baterie este între 30% și 60%. Ideal, bateria ar trebui reîncărcată la temperatura camerei. Când se transportă bicicleta electrică este important ca bateria să fie demontată de pe bicicletă și depozitată în siguranță în mașină.

4. Cât durează încărcarea unei baterii?
Timpul de încărcare depinde de capacitatea bateriei. Folosind un încărcător standard, PowerPack 300 de la Bosch are nevoie de aproximativ o oră pentru a se încărca până la jumătate din capacitate, PowerPack 400 de 90 de minute, iar PowerPack 500 de aproximativ două ore. Un PowerPack 300 complet descărcat are nevoie de două ore și jumătate pentru o încărcare completă, iar PowerPack 400 și 500 cu câte o oră, respectiv două ore în plus.

5. Cât de departe poți călători cu o baterie?
Ce factori influențează autonomia bateriei și distanța ce poate fi parcursă? Pentru mulți bicicliști care aleg un model electric acestea sunt întrebări cruciale, dar la care nu există momentan răspunsuri universal acceptate. Răspunsurile pot diferi enorm – de la mai puțin de 20 la peste 100 de kilometri autonomie, cu o singură încărcare a bateriei. Mulți factori diferiți afectează autonomia. Printre aceștia se numără nivelul de asistență, obiceiurile de pedalare, rezistența aerului, greutatea biciclistului, presiunea în pneuri și bineînțeles terenul. Care sunt condițiile solului? Călătoria se desfășoară pe un drum pavat, un drum forestier sau asfalt? Ruta mea include coborâri sau este formată dintr-un drum drept și fără prea mari diferențe de nivel? Toți acești factori influențează autonomia bateriei. Dacă planificați o călătorie, site-ul Bosch – www.bosch-ebike.com vă oferă un asistent în calculul autonomiei, care ia în considerare diferiți factori și pe baza rezultatului vă puteți face o idee privind distanțele posibile în diferitele condiții specificate.
https://www.bosch-ebike.com/en/news-and-stories/news/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 43 = 53