11 întrebări legate de bateriile bicicletelor electrice (2)

6. Ce măsuri de precauție trebuie să ne luăm iarna?
O regulă generală spune că vremea rece reduce performanța bateriilor. De aceea, în iernile cu temperaturi sub zero grade Celsius este de recomandat să se aștepte chiar până în momentul în care ieșim cu bicicleta afară pentru a conecta bateria care a fost păstrată la temperatura camerei. Dacă nu ați folosit bicicleta electrică pentru o vreme, bateria ar trebui să fie stocată într-un mediu care este uscat și rece, fiind încărcată la o capacitate între 30% și 60%.

7. Ce trebuie se știm când curățăm bateria?
Un sistem de spălare cu presiune este nepotrivit pentru curățarea unei biciclete electrice, în special componentele sale electronice. Se recomandă ștergerea bateriei cu un șervețel umed. Nu se vor folosi detergenți puternici care pot să afecteze suprafața acesteia și îndepărtați bateria înainte să curățați bicicleta. Conectorii săi de contact ar trebui de asemenea curățați periodic și gresați.

8. Cum ar trebui încărcate bateriile?
PowerPack-urile cu celulele lor litiu-ion pot fi încărcate pentru o perioadă oricât de scurtă, indiferent de nivelul lor de încărcare. Sistemul de management al bateriei integrat într-un PowerPack, în combinație cu un încărcător marca Bosch, protejează bateria de supraîncărcare. Întreruperea procesului de încărcare nu face rău acumulatorilor. Un aspect important care trebuie avut în vedere este că acumulatorii trebuie încărcați doar cu un încărcător potrivit pentru că în caz contrar pot apărea leziuni ireparabile în interiorul acestora, pe care garanția nu le va acoperi.

9. Cât de des poate fi reîncărcată o baterie?
Chiar și după 500 de încărcări complete ei vor menține o capacitate mare de încărcare. 60-70% din capacitatea originală va mai rămâne chiar și după un astfel de grad de utilizare. Într-un test efectuat de ADAC (RAR-ul german) în toamna anului 2015, o baterie Bosch de bicicletă electrică a fost descărcată și apoi încărcată complet de 1515 ori până să ajungă la o capacitate de doar 30% din capacitatea originală și a fost, în concluzie, catalogată ca fiind inutilizabilă. Acest lucru înseamnă că un acumulator ar fi permis efectuarea a până la 57.000 de kilometri până la epuizare, deci ar fi putut înconjura planeta o dată și jumătate.

10. Unde pot fi reparate bateriile?
Acumulatorii de înaltă calitate pe bază de litiu-ion, precum PowerPack-urile de la Bosch, sunt sisteme complexe și calibrate extrem de fin, pentru reparația cărora este nevoie de expertiză de specialitate și echipamente elaborate. De aceea, o baterie defectă trebuie să fie înlocuită în majoritatea cazurilor. Se recomandă următoarea procedură. În primul rând, ar trebui contactat dealerul din zona, pentru a se verifica dacă bateria este într-adevăr defectă și are, de exemplu, o leziune la nivelul sistemelor electronice. Acest lucru poate fi verificat la un dealer autorizat, folosind sistemul de management al bateriei și instrumente de test. Dacă bateria este defectă, dealer-ul o va arunca, respectând normele de siguranță în vigoare.

11. Cum ne scăpăm de o baterie veche?
Dealerul autorizat are grijă ca bateria să fie reciclată într-un mod prietenos cu mediul înconjurător, în mod gratuit. Depozitarea și reciclarea corespunzătoare a bateriilor este apoi gestionată de sistemul german GRS de reciclare a bateriilor. Materialele de valoare din interior sunt returnate în ciclul materiilor prime, conservându-se astfel resurse.

Thomas Raica, cel care ne-a oferit aceste sfaturi, este un inginer mecanic în vârstă de 50 de ani, care lucrează de 24 de ani pentru Bosch. El este de asemenea directorul departamentului de suport tehnic de la Bosch eBike Systems, responsabilitățile sale includ menționerea relațiilor cu producătorii de biciclete și colaborarea cu clienții pentru a continua dezvoltarea modelelor viitoare.

https://www.bosch-ebike.com/en/news-and-stories/news/11-fragen-rund-um-den-ebike-akku/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 + = 66