1,1 miliarde de oameni au hipertensiune arterială

prof

Hipertensiunea arterială este o problemă tot mai mare peste tot în lume, peste un miliard de oameni sunt afectați, iar urmările sunt decesul anual al peste 7,5 milioane de oameni. De asemenea, hipertensiunea arterială nu mai este o problemă exclusiv a lumii occidentale sau a țărilor dezvoltate.

Hipertensiunea arterială este o problemă tot mai mare în lume, se arată într-un studiu recent. Peste 1,1 miliarde de oameni suferă astăzi de pe urma acestei afecțiuni, numărul lor aproape că s-a dublat în ultimele patru decenii, după cum reiese dintr-un studiu publicat de revista de specialitate “The Lancet”. Cea mai mare creștere este înregistrată în regiunile Asia și Africa, dar și în multe țări est-europene.

Ca și urmări, anual mor la nivel mondial 7,5 milioane de oameni, după cum spune cercetătorul Majid Ezzati de la Imperial College in London, care a fost implicat în studiu. La nivel mondial hipertensiunea arterială nu mai reprezintă o problemă a lumii occidentale sau a țărilor prospere. Este o problemă a oamenilor în general și mai mult a țărilor sărace.

Între anii 1975 și 2015 numărul persoanelor afectate la nivel mondial a crescut de la 600 de milioane la 1,1 miliarde, se spune în studiu. În timp ce în aceeași perioadă țările bogate precum Germania, Australia, Canada sau Japonia au ajuns să reducă semnificativ amploarea acestei afecțiuni, a crescut numărul oamenilor cu hipertensiune în țări sărace precum cele subsahariene, cele din sudul Asiei și în unele state insulare din regiunea Oceanului Pacific.

În anul 2015 aproape jumătate dintre pacienții de hipertensiune trăiau în Asia de est, sub și sud-est, deci un total de 590 de milioane de oameni. Doar China prezintă 226 de milioane de persoane afectate și India 199 de milioane.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune clinică în care presiunea sângelui pe pereții arterelor este crescută în mod cronic. Asta înseamnă că tensiunea sistolică este mai mare decât 140mmHg și tensiunea diastolică este mai mare decât 90mmHg. Cauzele hipertensiunii arteriale sunt multiple. Dereglări în sistemul cardio vascular sau hormonal, precum și leziuni renale. Un rol îl joacă și ereditatea. În majoritatea cazurilor cauzele sunt necunoscute. Obezitatea, lipsa de mișcare și consumul sporit de sare pot să crească suplimentar tensiunea arterială.

http://www.n-tv.de/wissen/1-1-Milliarde-Menschen-haben-Bluthochdruck-article19104391.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =