12 greșeli din procesul de construcție al casei

Decizia de a vă muta în casă nouă făcută special pentru dvs. reprezintă una din cele mai frumoase dar deloc simple momente din viața familiei. Se pare că cea mai mare parte a oamenilor trec mai devreme sau mai târziu prin acest moment. Asta nu înseamnă că toți hotărăsc să-și faca o casă nouă, unii aleg să nu ia contact direct cu procesul de construcție al casei. Ne adresam aici celor care vor face însă pasul către o casă adaptată nevoilor lor actuale și viitoare. Din analiza făcută de mai mulți specialiști a experiențelor celor care au trecut deja prin procesul de construcție al casei vă vom prezenta mai jos o serie de greșeli pe care e bine să încercați să le ocoliți pentru că mai devreme sau mai târziu toate aceste erori se deduc și devin cheltuieli care ar fi putut fi evitate. Indiferent ca veți alege să construiți singuri sau cu ajutor apropiat, dacă veți contracta o firma de construcții există un proces exact, de durată care trebuie parcurs pentru a avea toate aspectele corect întocmite, elaborate și executate.

1. Pregătiți o listă exactă de cerințe pe care le aveți.
Nu așteptați de la ceilalți factori implicați toate propunerile legate de casa dvs., veniți în întâmpinarea acestora cu o listă clară de cerințe în ordinea priorităților. Este preferabil să aveți această listă cel puțin în minte înainte de a solicita un certificat de urbanism autorităților locale. Mai devreme sau mai târziu va trebui să renunțați la unele din ele iar înțelgerea exactă a acestora vă poate face alegerile mai ușoare. Mai mult decât atât sunt cerințe pe care dacă nu le exprimați la timpul potrivit pot schimba semnificativ întregul parcurs al edificării în procesul de construcție al casei prin eventuale ajustări sau modificari iar acestea din urma nu sunt simple și nici ieftine.

2. Alegeți un proiectant independent.
NU acceptați să lucrați cu proiectantul sau arhitectul constructorului / executantului. Aparența unui preț mic sau chiar a gratuității proiectului poate ascunde alte costuri. Chiar credeți că există constructori care nu vor sa câștige, face cineva ceva gratuit? În spatele acestor ‘oferte’ stau compromisuri legate de construcție și costuri recuperate din alte părți ale buzunarului dvs. Proiectantul, întocmai unui croitor este cel care vă concepe casă și vă cunoaște în totalitate elementele acesteia, el trebuie să fie în permanent contact cu dvs. pe toată perioada concepției, execuției și chiar după finalizarea construcției atât în relația cu autoritățile cât și la eventuale modificări post-edificare. Rămâneți în relații foarte bune cu acesta, păstrați-l de partea dvs. și priviți-l ca pe un avocat al casei dvs în fața executantului.

3. Cereți o referință sau evaluați cu mare atenție toți factorii implicați.
Alegeți să lucrați cu cei care au mai făcut lucrări similare, verificați ce proiecte case au în portofoliu și mai ales dacă le-au dus la bun sfârșit. Un proiectant experimentat vă poate aduce economii substanțiale în fazele execuției și asta pentru o diferența minoră în cost dacă vă raportați corect la nivelul investiției. Întrebați-vă întotdeauna cât vă poate costa un proiectant ieftin!

4. Solicitați un manager de proiect pentru lucrarea dvs.
Fluxurile de lucru s-au îmbunătățit, în prezent lucrul la astfel de obiective poate fi foarte bine organizat cu unelte diverse și specifice în procesul de construcție al casei. Alegeți un proiectant care vă pune la dispoziție un manager de proiect. Acesta va fi interfața dvs cu cei care vă pun în operă obiectivul și va simplifica mult comunicarea înțelegând mai bine aspectele tehnice care dealtfel nu sunt deloc putine. Din 18 birouri de proiectare contactate de noi, 4 au avut posibilitatea de a aloca un coordonator de proiect dedicat iar cei de la AIA Proiect ne-au pus încă de la prima discuție în legaturp cu acest personaj cheie care ține evindența etapelor parcurse și este responsabil de buna desfășurare a activităților din procesul de construcție al casei.

5. Gândiți pe termen lung.
Pentru mai mult de jumătate din cei care au făcut o casă, aceasta a fost și singura, puțini au fost cei care au ales să mai facă alta iar aici nu ne referim la dezvoltatorii imobiliari. Analizați această investiție atat din perspectiva actuală cât și din cea a familiei dvs peste 10 chiar 20 de ani. Una din cele mai grele misiuni este reprezentată de viziunea pe termen lung și adaptabilitatea obiectivului la necesități viitoare indiferent că sunt sau nu prevăzute.

6. Nu vă pierdeți în detalii, aceasta e treaba proiectantului.
Odată ce lista de cerințe a fost prezentată, lăsați mână liberă proiectantului să vina cu propuneri. Detalierea proiectului de către dvs. până la ultima virgula nu vă este neaparat de folos, puteți pierde șansa unei soluții alternative mai bune în procesul de construcție al casei.

7. Luați în calcul dimensiunile mobilei pentru amenajarea interiorului.
Este preferabil să evitați o formă atipică a camerelor, un proiect reușit ia în calcul înca din faza de concepție mobilierul chiar dacă nu se face o amenajare specifica a interiorului. Prețurile mobilierului făcut pe comandă sunt sensibil mai mari decât cel de serie.

8. Cuantificați și evaluați corect costurile.
Nu este deloc imposibil, se pot estima corect costurile de execuție. Constructorii care aleg să vă spună că este ‘foarte greu’ ori sunt lipsiți de experiența ori au interese ascunse. Corelarea corectă a costurilor cu bugetul propus face ca proiectul să fie mai ușor de dus la îndeplinire iar cu fiecare estimare greșită se adună un cost suplimentar iar la final, când trageți linia tot dvs veți plăti facturile. Un control al costurilor aduce acuratețe și usurință în definitivarea obiectivelor. Nu lăsați presiunea timpului să vă aducă în situația de a accepta orice prețuri, programați cu atenție fiecare achiziție și implicați-vă direct în procesul de construcție al casei. Alegeți cât mai corect materielele și finisajele pentru a nu fi în situația de a le returna sau a le folosi cu ajustări sau improvizații. În același timp acordați o atenție deosebită ‘chilipirurilor’ sau ‘superofertelor’, uneori nu sunt ceea ce par a fi la prima vedere.

9. Dirigintele de șantier trebuie să vă reprezinte interesele.
Pe langă mulți alți factori cheie în procesul de construcție al casei, dirigintele de șantier care alege să nu participe activ sau mai mult decât atât să-și asume diverse responsabilități fără să vină pe șantier va face mai mult rau decat puținii bani pe care-i păstrați, în aparența. Costul acestei neprezentări poate fi atât de mare încat și o mică eroare va aduce o creștere semnificativă a cheltuielilor ca să nu mai vorbim de reaua voința a unora. Este o modalitate perfecta de a contoriza pierderi și derapaje ale bugetului.

10. Vizitați periodic șantierul.
Oricând pot avea loc modificări înaintea finalizării lucrărilor. Fară a ține sub control împreună cu cei pe care-i angajați să lucreze pentru dvs. întreg procesul, riscurile de apariție a unor costuri neprevăzute sunt mari. Dacă pe parcurs apar modificări sau mici schimbări este de dorit ca acestea să se rezolve incipient, încă din fazele preliminare. Orice schimbare tardivă vine la pachet cu un set mare de probleme și costuri suplimentare implicite.

11. Așteptați-vă la întârzieri, sunt inerente.
Managerul unui proiect poate avea ca obiectiv inclusiv etapizarea în procesul de construcție al casei și estimarea cât mai corecta a fazelor acestuia dar pentru că vorbim de procese cu o complexitate ridicată cu mulți actori implicați este dificil să menții un termen foarte exact. Cel mai bine este să vă propuneți mai multe termene aferente fiecărei etape și să luați în calcul și întârzieri din diferite motive mai mult sau mai puțin obiective.

12. Nu, vecinul nu are cele mai bune răspunsuri.
Chiar dacă a trecut prin momente similare, sfaturile lui vor veni la pachet cu toate greșelile neînțelese încă sau care nu și-au făcut simțită prezența. Între un specialist și un vecin experimentat primul ar trebui să fie învestit cu mai multă încredere. Dealtfel, primul este și răspunzător în procesul de construcție al casei de ceea ce vă propune. Alegeți un specialist cu experiența pentru orice etapa din procesul de construcție al casei, noi va recomandam AIA Proiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 14