CRIZA DIN UCRAINA DEZECHILIBREAZA ECONOMIA MONDIALA

RTR38YEC

Banca Mondială reduce prognoza
Iarna grea din SUA și criza din Ucraina reduce, potrivit datelor de la Banca Mondială, prognozele de creștere economică la nivel global. Cu toate acestea, ei se aștepată la o creștere în țările industrializate ale Uniunii Europene și de asemenea, în Statele Unite ale Americii.

Criza din Ucraina întunecă perspectivele pentru economia globală. Banca Mondială a redus previziunile sale de creștere la nivel mondial în aceast an cu aproape o jumătate de punct procentual, până la 2,8% datorită impactului conflictului ucrainian.
Principalul motiv pentru revizuire a fost, de asemenea, scăderea semnificativă din SUA, ca urmare a iernii severe și mai presus de toate răcirea economică din China și de pe alte piețe emergente. În acest ultim caz, banca se aștepată la o creștere de doar 4,8% față de 5,3% prognozat anterior. Iar aceasta este prea mică pentru a putea crea locuri de muncă de care este nevoie pentru a îmbunătăți viața celor mai săraci 40%, a declarat președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim. Zona euro va simți o însă o recuperare mai puternică în următorii, a declarat institutul.

Banca Mondială a declarat pe lângă criza din Ucraina că există o serie întreagă de factori care încetinesc ritmul de creștere la nivel mondial. Iarna grea din SUA, realinierea economică a Chinei, dificultăți politice în țări cu venituri medii, pregresul lent în sfera reformelor structurale și multe altele. O consecință a acestui fapt este că țările emergente și în curs de dezvoltare sunt susceptibile de a fi al treilea an consecutiv la o creștere economică sub nivelul critic de 5%. Revizuirea în jos a creșterii din SUA pentru acest an, de la 28% la 2,1%, ce a fost prezisă în luna ianuarie, are și ea de a face cu asta. Pentru țările din zona euro, experții continuă să se aștepte la o creștere de 1,1%.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Weltbank-kappt-Prognose-article12994616.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 + = 27