15 AUGUST E LIBER

15 AUG E LIBER15 AUGUST E LIBER

Adormirea Maicii Domnului, este sarbatorita de crestini pe 15 august, si e zi libera legal, iar ca angajatori sau manageri, suntem obligati sa dam liber angajatilor, tinind cont la programarea activitatii anuale, ca  o parte din cele 12 sarbatori legale, cad si in zile de lucru.Angajatorii care incalca acest drept al  salariatilor la zilele libere garantate de stat risca sa fie amendati serio, cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Exista totusi  si companii care nu sunt obligate sa dea liber de sarbatorile legale. Este vorba despre firmele in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii”.Angajații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală. Codul muncii prevede că pentru aceste categorii de salariați se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel încât populația să dispună de asistență medicală și de alimentele de strictă necesitate.Codul muncii prevede, compensatii pentru cei care trebuie sa se prezinte la munca in zilele libere prin lege in sensul ca au dreptul sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile.
Atentie!!!!, companiile care nu acorda nici ziua libera in urmatoarea perioada, nici sporul la salariu, sunt pasibile de amenzi pana la 10.000 de lei, insa numai daca salariatul da firma in judecata sau daca face reclamatie la Inspectia Muncii cum zice legea.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 − = 75