O retea de supermarketuri a tras teapa cu TVA-ul la paine

Snapshot 2014-09-17 18-26-01

Aurel Popescu, Rompan: Mega Image nu a redus prețul pâinii după diminuarea TVA la 9%. „Nu l-a obligat nimeni și n-a avut ce să-i facă; și-au însușit reducerea”. Șeful Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (Rompan), Aurel Popescu, a declarat miercuri, la sfârșitul conferinței de presă care a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii și care a avut ca subiect principal prezentarea concluziilor studiului privind evaluarea ex – post a efectelor macroeconomice ale reducerii TVA la făină, pâine şi specialităţi de panificaţie, că retailerul Mega Image nu a diminuat prețul pâinii după scăderea TVA de la 24% la 9 la sută în septembrie 2013.
Popescu a precizat totodată că retailerii nu fuseseră obligați să scadă prețul pâinii, iar cei care n-au făcut-o, și-au însușit reducerea de TVA.

„Prețul n-a scăzut cu 15% pentru că este TVA la TVA în mediul comercial și este o influență de 3% asupra costurilor. Din această cauză, nu pot fi exact 15 procente. N-a fost o obligativitate a agenților economici. Trebuie să vă dau exemplu că Mega Image n-a redus prețul la produs; nu l-a obligat nimeni și n-a avut ce să-i facă. Și-a însușit această reducere de TVA cel care nu a redus prețul, dar n-a fost o obligativitate a nimănui, a fost un indicator colateral de urmărit”, a declarat Aurel Popescu.

Conform datelor Rompan, producția fiscalizată din sectorul morărit-panificație a crescut cu 20 la sută față de aceeași perioadă a anilor 2012 și 2013 (+280.000 tone în perioada septembrie 2013 – septembrie 2014), Popescu menționând că din 70% evaziune fiscală existentă acum un an, în prezent, aceasta să totalizeze doar 50 la sută. Aurel Popescu a punctat, de asemenea, că puterea de cumpărare a populației s-a majorat cu 136 de milioane de euro în urma deciziei guvernamentale de a modifica fiscalitatea.

Dar mult mai mult despre efectele reducerii TVA la paine in scaderea evaziunii, gasiti mai jos, dupa zambet….

—————————————————————————————————————————————————

regular_smile………..evaziunea cu faina…..

Bula o surprinde pe matusa Raveca la oglinda si o intreaba:

– Matusa de ce te dai cu faina aia pe fata?

– Ca sa ma fac frumoasa, puisor.

– Si de ce nu te faci?

—————————————————————————————————————————————————
„Producția fiscalizată, toată, se ridică la 280.000 de tone de produse înregistrate statistic, deci care s-au vândut cu bon fiscal și care a creat în piață un impact. A crescut puterea de cumpărare a populației, am făcut noi socoteala, cu 136 de milioane de euro, datorită reducerii prețului de la pâine și de la făină. Economiile înregistrate de populație în acest an s-au mutat în cumpărarea altor produse alimentare sau altor produse industriale. Avem o producție totală de 1,8 milioane tone. Dacă înmulțim cu un preț de 1.500 de lei tona de pâine și înmulțim apoi cu 12%, cât a fost reducerea de preț, dă suma pe care am precizat-o anterior. Este un calcul corect”, a afirmat Popescu.

Mai mult, liderul Rompan a mărturisit că la începutul anului trecut existau aproape 5.000 de firme în sectorul morărit-panificație pentru ca, în prezent, acestea să totalizeze circa 4.570 (mai puțini plătitori de TVA, dar mai mulți angajați cu acte în regulă). Și asta pentru că, spune Popesc, „mulți care făceau evaziune fiscală, s-au mutat în altă parte că n-a mai mers aici”.

Concret, potrivit spuselor lui Aurel Popescu, creșterea numărului de angajați s-a cifrat în această perioadă la un total de 7.000 de oameni.

„A scăzut numărul companiilor, în schimb a crescut numărul salariaților înregistrați cu carte de muncă, dacă nu mă înșel cu vreo 7.000 de oameni, ceea ce este un impact iarăși pozitiv în piață, că se lucrează cu carte de muncă”, a conchis președintele Rompan.

Ioana Petrescu – Impactul scăderii TVA a fost vizibil imediat. Evaziunea la pâine, mai mică cu 300 de milioane de lei. Prezentă și ea la eveniment, Ioana Petrescu, ministrul de Finanțe, a declarat că datele statistice aflate în posesia sa arată că există un avans al producției oficiale pentru categoriile de produse pentru care s-a aplicat măsura și că „impactul scăderii TVA a fost vizibil imediat”.Petrescu a precizat că putem vorbi de o „albire” a producției de pâine cu 18 procente și a celei de făină cu 16%, adică 10.000 de tone, respectiv 20.000 de tone de produs.

„Producția de făină și pâine a crescut încă din luna septembrie 2013, comparativ cu septembrie 2012, cu aproape 10.000 de tone în cazul pâinii și 20.000 de tone la făină. În perioada post-introducere TVA redusă la pâine, adică septembrie 2013 – iulie 2014, care sunt ultimele date disponibile, per total, cifrele arată o creștere de 18 la sută pe producția de pâine, după cum a menționat și domnul ministru Constantin și aproape 16% pe făină. Alte categorii – la paste făinoase o creștere de aproximativ patru la sută, cozonaci aproximativ 17%, produse zaharoase de cofetărie și patiserie – o creștere de patru la sută.

Din estimările MFP și ale Comisiei Naționale de Prognoză rezultă că, în perioada septembrie 2013 – iulie 2014, evaziunea la pâine a înregistrat o reducere de aproximativ 300 de milioane de lei, plecând de la următoarele ipoteze: – cantitatea suplimentară de pâine livrată la intern de agenții economici a fost de 88.000 tone, prețul mediu al pâinii și al produselor de franzelărie publicate de INS în ultimele șase luni a fost de 3,49 de lei pe kilogram”, a precizat oficialul guvernamental.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 61 = 71