1984 este din nou best-seller

54979133

În urmă cu aproape 70 de ani a fost lansată capodopera lui Orwell, “1984”. După instalarea în funcție a lui Donald Trump acest titlu conduce lista de best-seller de pe Amazon. Chiar și “Brave New World” ocupă poziții fruntașe.

Sumbrul roman al lui George Orwell, intitulat “1984”, a devenit din nou un best-seller în SUA: Editura Pinguin a tipărit zeci de mii de exemplare noi ca urmare a cererii sporite, raportează CNN Money. La Amazon cartea apărută în 1949 este pe primul loc în topul vânzărilor. Această listă reflectă vânzările din fiecare oră.

Romanul în vârstă de 68 de ani apărut luni pentru prima dată pe listă și a fost pentru aproape toată ziua pe locul șase. Marți după-amiază ea a ajuns pe locul doi și apoi în fruntea clasamentului.

Pe poziții mai joase în clasament se regăsesc cărți asemănătoare, precum “Brave New World” a lui Aldous Huxley și “It can`t happen here” de la Sinclair Lewis. Ultimul titlu a fost publicat în anul 1935 și descrie ascensiunea unui senator banal și transformarea sa în tiran violent. Acesta a reușit, printre altele, să atragă atenția prin promisiuni nerealiste, suprimarea presei și detronarea instituțiilor democratice.

Este greu de spus dacă această cerere sporită pentru literatură de acest gen are vreo legăură cu instalarea în funcție a lui Donald Trump, dar este posibil să existe una. Consultanta lui Trump, Kellyanne Conway a menționat “aspecte alternative” în conflictul privind numărul de spectatori prezenți la jurământul lui Trump și a declanșat discuții aprinse pe marginea acestui subiect.

În romanul lui Orwell este prezentat dictatorul “Big Brother”, care este omniprezent și prin intermediul serviciului său secret controlează viața tuturor oamenilor, care trăiesc prin intermediul propagandei. Iar “Ministerul Adevărului” minte.

Un purtător de cuvânt al editurii a spus pentru CNN Money că cererea mare se explică prin faptul că este perioada examenelor și acest roman face parte din programa școlară, dar cu toate acestea, numărul mare de exemplare cerute este în continuare neobișnuit.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/1984-ist-wieder-Top-Bestseller-article19641232.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 + = 80