20 miliarde euro si versiuni electrice pentru toate cele 300 de modele auto ale Grupului Volkswagen

Volkswagen a anuntat cu o zi inainte de inceperea Salonului Auto de la Frankfurt (12-24 septembrie) un plan ambitios prin care se angajeaza sa investeasca pana in 2030 aproximativ 20 miliarde euro in vehicule cu zero emisii poluante, tot pana atunci dorind sa aiba versiuni electrice pentru toate cele 300 de modele auto ale marcilor din Grup. „Am priceput mesajul. Oamenii vor vehicule curate”, a spus pentru BBC seful Volkswagen Group, Matthias Mueller, omul care a preluat sefia companiei cand a izbucnit uriasul scandal al emisiilor poluante. Planul se numeste Roadmap E si este prezentat de companie ca fiind cel mai complet din toata industria auto.

In trecut Volkswagen spusese ca pana in 2025 vrea sa lanseze 30 de modele electrice si ca va investi 10 miliarde euro. Scandalul DieselGate a aratat insa ca Volkswagen trebuie sa faca mai mult si ca a ramas in urma altor companii mult mai mici, iar acum uriasul grup german pluseaza si vine cu un plan ambitios.

Astfel, pana in 2025 vor fi lansate 80 de masini electrice la toate marcile grupului, iar pana in 2030 compania promite sa aiba versiuni electrice pentru toate cele 300 de modele din gamele tuturor marcilor din grup, ceea ce se va intampla dupa investitii totale de 20 miliarde euro.

„O companie precum Volkswagen trebuie sa deschida drumuri, nu sa-i urmeze pe altii”, a spus CEO-ul grupului, Matthas Mueller, la un eveniment tinut cu o zi inaintea inceperea Salonul Auto de la Frankfurt.

Volkswagen promite ca in jurul anului 2020 va scoate pe piata o compacta de dimensiunile lui Golf si o autonomie de aproximativ 600 km.

Grupul a anuntat si ca va cumpara baterii de peste 50 miliarde euro pentru masinile electrice.

Anuntul vine intr-un moment greu pentru industria auto germana care este criticata puternic pe plan intern pentru ca nu trece destul de rapid la modele electrice. In plus, dupa deficitul de imagine creat de scandalul DieselGate, cancelarul Angela Merkel a spus ca industria trebuie sa recastige increderea publicului.

Mueller a spus ca este increzator ca acum, motoarele diesel si pe benzina de pe masinile Volkswagen sunt curate si a adaugat ca nu se va putea renunta rapid la aceste motoare fiindca inca nu exista infrastructura de incarcare: „Motorul cu combustie interna si cel electric vor coexista pentru o anumita perioada, dar nu as sti sa va spun pentru cat timp”.

Surse: BBC, Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =