Europa şi SUA au sărbătorit 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial

Snapshot 2015-05-10 14-48-19

 

Pe data de opt mai au fost organizate mai multe evenimente în întreaga Europă pentru a marca 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial de pe continent.

Ceremonii au avut loc la Paris, Londra și Berlin.  Secretarul de stat al SUA, John Kerry a participat la comemorarea de la Paris, unde a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf. Unul dintre primele evenimente a avut loc în portul polonez Gdansk, la locul unde s-au tras primele focuri ale războiului. Aici au participat Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, și un număr de lideri din țările est-europene, comemorarea a început în oraşul Westerplatte la miezul nopții.

Polonia a organizat evenimentul ca o alternativa pentru liderii care boicotează Parada Victoriei din Moscova din cauza tensiunilor în curs de desfășurare pentru rolul Rusiei în conflictul Ucrainei. Însă majoritatea liderilor europeni au participat la evenimentele din propria țară.

În Germania, parlamentul a ţinut o sesiune specială, în care vorbitorii au adus un omagiu atât forțelor occidentale aliate, cât și Armatei Sovietice care a pus capăt războiului. Președintele Parlamentului, Norbert Lammert a numit ziua de 08 mai 1945 “o zi de eliberare” pentru germani.

http://www.bbc.com/news/world-europe-32619704

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 1 =