30.000 Euro pentru deschiderea unei afaceri. Cum vrea statul sa faca patroni din tineri care nici nu invata, nici nu lucreaza

neets
Tinerii care nu sunt incadrati in nicio forma de invatamant si care nici nu lucreaza vor putea primi fonduri europene de pana la 30.000 de euro, pentru a-si deschide o afacere, printr-o noua linie de finantare prezentata vineri de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

MFE a lansat vineri in dezbatere publica Ghidul solicitantului pentru o noua linie bani europeni:  Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs, Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de munca durabile si de calitate si sprijinirea mobilitatii lucratorilor, axa prioritara 1 a Programului Operational Capital Uman (POCU).

Asadar, beneficiarii finali (grupurile-tinta) ai proiectelor finantate aici vor fi asa-numitii tineri NEET (not in education, employment or training), adica acei tineri cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, fara ocupatie.

In aceasta linie de finantare, in valoare totala de 165 milioane Euro, vor fi cuprinsi cei din regiunile de dezvoltare Centru, Sud-Muntenia si Sud-Est, cu precadere tineri “greu si foarte greu ocupabili”.

Pentru celelalte regiuni ale tarii, ghidul solicitantului se va lansa in vederea consultarii publice in perioada imediat urmatoare, urmand ca totalul fondurilor dedicate tinerilor NEET sa se ridice la peste 400 de milioane de euro, a mentionat MFE.

Cine va face proiectele si va cere banii?
Tinerii NEETs nu vor putea primi banii direct, ci vor trebui sa se inscrie in cadrul unor proiecte mari derulate de o serie de organizatii ca solicitanti.

Acesti solicitanti pot fi angajatori (inclusiv firme), intreprideri sociale, organizatii non-guvernamentale institutii etc.

Solicitantii vor putea depune propuneri de proiecte care sa fie finantate cu pana la 2,5 milioane euro fiecare. Firmele solicitante vor trebui sa asigure si ele 5% din finantarea proiectului, restul fiind acoperit de Uniunea Europeana (92%) si de stat (3%).

In cadrul acestor proiecte, vor fi inclusi tineri NEET, pentru a fi consiliati si pregatiti prin anumite cursuri de formare profesionala, ucenicie, dar si in domeniul antreprenoriatului.

In cadrul stagiilor de ucenicie, firmele care incadreaza ca ucenici tineri NEET vor putea primi cate 1.125 lei/luna pentru fiecare ucenic fara studii superioare sau 1.350 de lei pentru stagiarii cu studii superioare.

Ucenicia va putea fi efectuata intre 12 luni si 3 ani, conform propunerii de ghid al solicitantului.

Cum vor putea primi tinerii fara ocupatie cei pana la 30.000 Euro pentru afacere
In cadrul proiectelor mari de pana la 2,5 milioane de euro, organizatiile care le deruleaza (inclusiv firme) vor putea sa includa si componenta de antreprenoriat, prin care sa indrume tinerii NEETs sa isi deschida o afacere.

Doar 1% din participanti vor putea insa sa ajunga la cei pana la 30.000 Euro.

In cadrul activitatilor de “autoocupare si antreprenoriat”, proiectele mari vor cuprinde:

• Consiliere si formare pentru tinerii NEET someri, in domeniul antreprenoriatului, in vederea demararii de activitati independente, precum si programe de tutorat/ mentorat pentru cresterea si consolidarea afacerilor infiintate de tinerii NEET.

• Acordarea de sprijin financiar sub forma unei subventii pentru infiintarea de intreprinderi de catre tinerii NEET din categoria usor ocupabili – Schema de minimis (maximum 1% din totalul grupului tinta NEET al proiectului poate beneficia de sprijin financiar pentru infiintarea unei afaceri).

Acordarea subventiei va fi conditionata de infiintarea afacerii, indiferent de forma juridica a acesteia (costurile aferente infiintarii afacerii vor fi acoperite prin proiect).

Aici, in baza unui plan de afaceri, tanarul fara ocupatie poate ajunge sa primeasca o subventie de maximum 30.000 euro pentru investitii in afacerea respectiva.  

Pentru subventia acordata este, insa, obligatorie ocuparea a minimum un tanar NEET  in cadrul afacerii nou infiintate.

In plus, afacerile infiintate trebuie sa functioneze minimum 18 de luni (incluzand atat perioada de functionare propriu-zisa ca urmare a acordarii subventiei cat si perioada de sustenabilitate a afacerii).

De asemenea, locul de munca creat va trebui mentinut pana la minimum 18 luni de la infiintarea afacerii.

Noua linie de finantare urmeaza sa se deschida dupa finalizarea consultarii publice si aprobarea Ghidului solicitantului in forma finala.

România are o poziţie defavorabilă în rândul statelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte indicatorul NEET (acronimul pentru formularea “Not in Education, Employment or Training”), calculat în funcţie de numărul tinerilor din categoria de vârstă cuprinsă între 15 şi 24 de ani care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă, spun reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică.

“Statisticile arată că 17% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nici nu învaţă şi nici nu lucrează, iar nivelul acestui indicator este foarte mare prin comparaţie cu cel din alte state. Procentul este mult mai mare în rândul fetelor din această categorie de vârstă, având în vedere că o cincime dintre acestea nu fac absolut nimic”, a spus Silvia Pisică, directorul general al Direcţiei generale de demografie şi statistică socială din cadrul INS.

Ea a avut astăzi o prezentare în cadrul unei mese rotunde organizate la sediul INS privind impactul recalculării indicatorilor statistici din cercetarea făcută de INS pe piaţa forţei de muncă după datele definitive de la recensământul din 2011.
La nivel statelor Uniunii Europene, media acestui indicator este de 13%, cu cel mai ridicat nivel în Italia (de 22,2%) şi în Bulgaria (21,6%).

Cel mai scăzut nivel al indicatorului NEET este înregistrat în Luxembrug, unde nivelul este de 5% şi în Olanda, unde doar 5,1% din tineri nu învaţă şi nici nu lucrează.

Anul trecut, în România locuiau aproximativ 2,3 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 70 = 78