30 de indieni au decedat de pe urma devalorizării monedei

2ddd3dd75064250eb0a477fa750fd9c6

Banca Centrală a Indiei a paralizat pur și simplu țara prin devalorizarea monedei naționale cu peste 80%. Pe străzi se pot zări camioane a căror șoferi nu-și mai pot permite să cumpere benzină. Fermierii nu pot să își plătească semințele. Iar în spitale mor pacienți.

Devalorizarea surprinzătoare a monedei naționale din India are urmări fatale pentru unii: cel puțin 33 de oameni ar fi decedat ca urmare a acestei acțiuni, după cum raportează “The Indian Express”. Economiștii și alți intelectuali au cerut într-o scrisoare deschisă către guvern să retragă imediat această măsură. În urmă cu o săptămână premierul indian Narendra Modi a anunțat în mod foarte surprinzător că toate bancnotele mari nu mai sunt valabile.

Astfel guvernul dorește să pună presiune pe cei care dețin bancnote false. Însă bancnotele de 500 și 1000 de rupii care au fost retrase din circulație reprezintă peste 80% din banii aflați în circulație în prezent în India. Devalorizarea lor a dus la o lipsă gravă de mijloace valabile de plată, pentru că două treimi din economia Indiei funcționează pe bază de numerar. Această decizie a condus la un haos total.

În statul federal Odisha rapoartele din presă spun că un copil de doi ani a decedat, pentru că un conducător de ricșă a refuzat să îl ducă la spital. Parintii copilului nu au avut suficiente bancnote mici ca să plătească pentru cursă. Alți cinci copii au decedat pentru că rudele lor de la spital nu au avut bancnotele necesare pentru a plăti serviciile medicale. În statul federal Telangana o femeie în vârstă de 75 de ani a decedat de asemenea, pentru că ar fi așteptat timp de două ore în fața unei bănci aglomerate pentru a-și schimba banii.

Indian Express a raportat cu privire la alte cazuri de deces în fața băncilor sau oficiilor poștale. Cel puțin opt persoane au decis să își ia viața ca urmare a deciziei, pentru că nu mai aveau bancnote pentru a-și cumpăra mâncare. Un bărbat din Bengalul de Vest și-a omorât soția pentru că aceasta s-ar fi întors cu mâinile goale de la un bancomat.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/30-Inder-sterben-durch-Bargeld-Entwertung-article19108336.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 84 = 87