34 de medalii de aur și 8 de argint pentru România la Salonul de Invenții de la Geneva

La cea de-a 45-a ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil la nivel mondial care se desfășoară între 29 martie și 2 aprilie în acest oraș elvețian, participă anul acesta 725 de expozanți din 40 țări. Se așteaptă ca exoscheletul ‘Twiice’ să fie atracția principală, având în vedere că permite persoanelor paralizate să meargă și chiar să urce scările, relatează EFE.

Exoscheletul ‘Twiice’ a fost dezvoltat de Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne și este compus dintr-o structură care funcționează ca oasele unui picior, fiind dotat cu motoare electrice care operează asemenea mușchilor și mișcă aparatul.

Cârjele, care sunt folosite de utilizator pentru a menține stabilitatea, sunt prevăzute cu butoane care permit persoanei paraplegice să “comande” exoscheletul în funcție de ceea ce vrea să facă: să urce scările, să meargă mai repede sau mai încet, să se ridice de jos sau, de exemplu, să se oprească.

Principalul avantaj al ‘Twiice’ este faptul că este ușor: cântărește doar 14 kilograme iar bateria sa durează o oră. Invenția este prezentată în fiecare zi de atleta de handbike (bicicleta propulsată cu mâinile) Silvia Pan, care a spus în prima zi de prezentare că a putea merge din nou cu acest exoschelet este pentru ea “un vis devenit realitate”.

Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, care prezintă doar idei care au fost patentate în mai puțin de un an și care nu au mai fost niciodată expuse în orașul elvețian, are și alte exponate revoluționare precum un simulator de drone și un robot humanoid capabil să se miște independent în spațiile publice.

Vizitatorii pot de asemenea participa la această a 45-a ediție la un atelier de tehnologii de imprimante 3D, iar imaginile vor fi vândute în scopuri caritabile. Salonul este organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elvețian, Statul și Orașul Geneva, precum și de Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală — OMPI.

Salonul de la Geneva este văzut tot mai mult ca o scenă de prezentare a tehnologiilor de vârf și a unor invenții populare și atractive care atrag un public numeros: 80 % dintre inventatori vin din partea unor companii, universități sau institute de cercetare, în timp ce restul de 20 la sută sunt inventatori independenți.

Toți au venit la Geneva cu speranța de a găsi investitori care participă la acest salon ( 52 %), în condițiile în care 32 % sunt din Europa, 12 % din Orientul Mijlociu, iar restul din alte părți ale lumii.

Ideile lor sunt prezentate pe o suprafață de 8.500 de metri pătrați iar domeniile cele mai reprezentate sunt medicina,
sănătatea, protecția mediului și energia, mecanica, tehnologiile informației, transportul și securitatea.

Fondatorul salonului, Jean-Luc Vincent, a declarat într-un comunicat că în ultimii 45 de ani salonul a încercat să fie “o platformă globală și profesională pentru toți cei care dețin sau vor să promoveze o invenție”. “Suntem mândri că am reușit acest lucru”, a subliniat el.

Invențiile românești prezentate la Salonul de la Geneva – Elveția au fost premiate de către membrii Juriului Internațional cu 34 de medalii de aur și 8 medalii de argint, cărora li s-au adăugat și 10 distincții speciale, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Cercetării și Inovării (MCI).

Potrivit sursei citate, în perioada 29 martie-2 aprilie 2017 a avut loc cel de al 45-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva — Elveția, cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.

Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elvețian, statul și orașul Geneva, precum și de Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.

În standul României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, au fost prezentate 40 de invenții. Alte 8 invenții românești au fost prezentate pe costuri proprii.

“În urma jurizării a celor peste 2.000 de lucrări prezentate la Salon, Juriul Internațional a decis acordarea a 34 de medalii de aur și a 8 medalii de argint pentru invențiile românești, cărora li s-au adăugat și 10 premii speciale. Palmaresul inventatorilor români a fost completat cu încă 17 premii oferite de delegațiile străine prezente la ziua României. Ca urmare, palmaresul final se prezintă astfel: 34 de medalii de aur, 8 medalii de argint și 27 de premii speciale (10 acordate la Festivitatea de Premiere din seara zilei de 31 Martie și 17 acordate cu ocazia organizării Zilei României în stand)”, mai precizează comunicatul de presă.

Aceeași sursă afirmă că românii participanți cu stand propriu au prezentat 5 invenții, obținând 3 medalii de aur și 2 de argint, și un premiu special acordat la Festivitatea de Premiere din seara zilei de 31 martie.

Ediția Geneva — 2017 poate fi prezentată în cifre astfel: suprafața de expunere de 8.500 m.p. a găzduit 725 expozanți din 40 țări, din 5 continente, din care 80% companii, universități, organizații de stat și 20% investitori și cercetători privați.

Organizațiile elvețiene au reprezentat 7% dintre expozanți, restul de 93% fiind expozanți străini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 63