50 de ani de la primul transplant de inimă


Se împlinesc 50 de ani de la un eveniment istoric pentru medicina modernă – primul transplant de inimă efectuat de un chirurg a avut loc în Africa de Sud. Intervenția a declanșat pe vremea aceea o dezbatere etică. 15 ani mai târziu a urmat prima inimă artificială. Criticii vorbesc despre o intervenție de tip “Frankenstein”.

Primul transplant de inimă din istorie a fost realizat în urmă cu peste 50 de ani și acel moment reprezintă acum un moment istoric în domeniul medical: renumitul chirurg cardiac din Elveția, René Prêtre, ne explică importanța acestui eveniment – se simțea ca și cum medicina este un domeniu fără limite.

Sute de mii de bolnavi din toată lumea au început dintr-o dată să spere. Pe data de 3 decembrie 1967, chirurgul Christiann Barnard a gestionat primul transplant de inimă la Spitalul Groote Schuur din Cape Town. Fiul unui activist boer ce făcea parte din Armata de Salvare a fost pionierul acestui domeniu medical. Transplantarea unei inimi nu este o simplă mutare a unui organ, se transportă odată cu ea și viața celui care a deținut-o, explică Prêtre, conducătorul Centrului Cardiac CHUV din Lausanne.

Vestea a făcut atunci înconjurul lumii. Barnard, atunci în vârstă de 45 de ani, a devenit faimos peste noapte. Primul om cu o inimă străină a fost comerciantul de alimente pe nume Louis Washkansky. Având vârsta de 55 de ani și grav bolnav de diabet, inima sa a fost distrusă ireparabil. În noaptea dintre 2 și 3 decembrie un tânăr de 25 de ani a decedat ca urmare a unui accident rutier, astfel că Barnard s-a decis pe loc să facă acest pas îndrăzneț. Medicii și pacienții din toată lumea au urmărit cu suspans cum pacientul își primește noua inimă. S-a dovedit că Washkansky se simțea tot mai bine pe zi ce trece, după care a murit de pneumonie la 18 zile distanță.

Criticii l-au acuzat pe Barnard că din dorința de a obține prestigiu și un renume mondial, a dat naștere unei curse nebunești. Pentru că la nivel mondial mai mulți medici au executat intervenții similare. La trei zile după operația lui Barnard medicii din echipa lui Norman Shumway au transplantat la New York o inimă de copil dar pacientul a decedat în câteva ore.

https://www.n-tv.de/wissen/Vor-50-Jahren-erstes-Herz-transplantiert-article20161716.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − 95 =