560 euro pe lună fără să faci nimic

Finlanda achită unui număr de 2000 de șomeri din țară o sumă minimă de bani, fără nici un fel de condiții de respectat. Îi încurajează o astfel de decizie pe oameni să lucreze? Sau îi va face mai leneși?

Multe state discută în prezent despre un venit de bază lipsit de condiții, dar numai câteva au îndrâznit să pună ideea în aplicare. Finlanda este prima țară din lume care anul trecut a luat startul în acest domeniu. De doisprezece luni circa 2000 de finlandezi primesc lunar 560 de euro din banii publici. Experimentul este gândit pentru o perioadă de doi ani de zile. Guvernul de la Helsinki este reținut în declarații, dar există câteva constatări inițiale.

Finlandezii pot să facă ce vor cu banii primiți în cadrul programului. Șomerii nu trebuie să plătească impozite pentru ei și nu contează dacă lucrează sau nu pe lângă acest venit de bază. Nu există condiții prealabile. Dacă vor decide să accepte un job, nu vor rămâne fără această sumă de 560 de euro. Suma a fost aleasă în mod deliberat de cei de la guvern, deoarece este aproximativ egală cu indemnizația de șomaj.

După un an, subiecții testului au devenit parte din rutină. O primă perspectivă este că poveștile lor de viață sunt la fel de diferite ca și a beneficiarilor de șomaj. De exemplu, Mika Rusuunen, care a fost șomer timp de 16 luni înainte ca experimentul să ia startul, este acum angajat la o companie de tehnologie. El avea în desfășurare un stagiu de practică acolo, când a fost demarată de guvern perioada de test. Nu a fost posibil să refuze. Toți cei care au fost aleși de autoritățile de la Helsinki au trebuit să participe.

Astăzi Rusuunen este unul din marii profitori de pe urma acestui program. Deși el este angajat între timp cu normă întreagă la firma care i-a făcut stagiul de practică, el primește în continuare banii din venitul său de bază. Noul model i-a permis să efectueze în mod comfortabil o reorientare profesională, fără a suferi de pe urma riscurilor financiare. Este o “situație de win-win” pentru societate, spune Rusuunen pentru televiziunea CNBC.

Venitul de bază îi încurajează pe oameni să muncească, chiar dacă este vorba doar despre un job cu program part-time sau o activitate sezonieră. Rusuunen se gândea să își fondeze propria firmă înainte de a-și găsi un job cu normă întreagă. Astăzi această opțiune nu o mai are, dar nici nu mai are nevoie de ea. Venitul de bază necondiționat ar trebui să îi motiveze pe oameni să își găsească din nou un job.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/560-Euro-monatlich-fuers-Nichtstun-article20213681.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 6 =