Inflația germană îl lasă rece pe Draghi

IMG_0632
După ani de zile fără scumpiri, inflația din Germania a galopat până la 1,7 procente. În alte state ale zonei euro lucrurile stau însă altfel. De acee BCE va păstra, în ciuda opoziției germane, politica sa monetară,

Banca Central Europeană (BCE) nu se lasă impresionată de creșterea semnificativă a inflației din luna decembrie. Președintele BCE, Mario Draghi, a spus într-o recentă conferință de presă că este necesară continuarea politicii monetare pentru ca rata inflației să se păstreze pe termen mediu și lung în gama dorită, iar prețurile să crească în mod stabil. Chiar dacă rata inflației a crescut puternic în ultima vreme, nu se înregistrează până acum o creștere semnificativă a bazei acesteia.

Prețurile de consum din spațiul euro au crescut în luna decembrie cu 1,1%. Scumpirile de bază exclusiv excluzând prețurile la energie și alimente a ajuns în luna decembrie la 0,9%.

În special în Germania criticile față de politica monetară foarte lejeră a BCE au devenit tot mai răsunătoare după ce rata inflației a crescut brusc la 1,7%. A fost pentru prima dată la începutul lunii decembrie când consiliul BCE a respins avizul reprezentatului german Jens Weidmann și a decis o prelungire a programului de achiziție obligațiuni până la finalul anului 2017. Cu toate acestea, volumul achizițiilor lunare va fi redus din aprilie de la 80 de miliarde de euro la 60.

În cea mai recentă declarație a sa pe probleme de politică monetară, consiliul BCE a subliniat faptul că este pregătit să extindă durata și magnitudinea programului de achiziții, în cazul în care situația de pe piață o necesită. Astfel că am putea avea cazuri în care perspectiva economică va trebui să fie susținută și poate afecta condițiile de finanțare de pe piață. Consiliul BCE vrea să continue achizițiile atâta vreme cât este necesar pentru a observa o corecție stabilă și pe termen lung în privința creșterii inflației.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Deutsche-Inflation-laesst-Draghi-kalt-article19593202.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 7