5G este orientat către viteză-10 Gigabit/sec

Noul standard de date mobile, 5G, este gata de lansare. Nu doar că este de câteva ori mai rapid, ci prezintă și multe alte avantaje față de predecedorul LTE. Odată cu 5G începe o nouă eră.

La Mobile World Congress noul standard de comunicații mobile, 5G, va juca un rol important. Furnizorii de rețele și ofertanții de servicii mobile își prezintă progresele, iar producătorul chinez ZTE va prezenta și primul smartphone compatibil cu noua tehnologie. La fața locului la Barcelona dispozitivul capabil de rate de transfer de până la un gigabit pe secundă va prezenta potențialul 5G. Iar acest lucru este impresionant, îmbunătățirile pe care le aduce noul standard sunt nu doar un progres important în comparație cu standardul actual, LTE, ci deschid o nouă eră a serviciilor de telecomunicații.

Strict din punct de vedere tehnic, potrivit celor de la “LTE-Anbieter.info”, în rețelele 5G se va putea ajunge inițial la rate de transfer de până la 10.000 de Mbit/sec, deci 10 Gigabit/sec. Ceea ce reprezintă o creștere a ratei de transfer de 100 de ori față de cea a rețelelor LTE, care au o vechime de fix șase ani (CAT 3). Impresionant, dacă ne gândim că în prezent majoritatea ofertanților de servicii oferă 100 de Mbit/sec.

Noua tehnologie LTE (CAT 12) premite atingerea unor viteze, în condiții ideale, de până la 600 de Mbit/sec. Prin comparație, un dispozitiv cu tehnologie LTE poate transfera un videoclip de 625 de ori mai rapid decât cea mai rapidă conexiune DSL.

Noul standard nu doar că este de multe ori mai rapid decât LTE, capacitatea sa va fi sporită de asemenea de 1000 de ori. O rețea pe bază de 5G va putea acomoda mult mai mulți utilizatori, oferind fiecăruia rate mari de transfer, iar acestea nu vor scădea niciodatăsub 50 de Mbit/sec spune Centrul German de Competențe IT. Capacitatea unei celule de rețea LTE este de aproximativ 200 de utilizatori, care dacă sunt conectați simultan vor beneficia de o viteză relativ redusă.

Noul standard de comunicații mobile este și de zece ori mai puțin consumator de energie decât LTE și impresionează prin timpi de reacție extrem de reduși (latențe), ceea ce este deosebit de important pentru mediul industrial sau la automobilele autonome. În afară de asta rețelele 5G vor fi mai stabile și mai sigure, trecerea de la o celulă la alta se desfășoară mult mai rapid.

http://www.n-tv.de/technik/5G-ist-wie-LTE-auf-Speed-article19717014.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − = 41