60% dintre companiile românești au în plan majorarea bugetului de securitate informatică, în următorul an financiar

Circa 60% dintre companiile din România aveau în plan să majoreze bugetul de securitate informatică în următorul an financiar, 20% mizau pe menținerea bugetului la nivelul actual, iar 23% nu aveau încă o idee clară despre bugetul viitor, potrivit sondajului ‘Security in the Digital World’, realizat de PwC România și Microsoft România și publicat luni.

În acest context, 40% dintre companiile românești intervievate au declarat că nu au o strategie de securitate informatică formal adoptată, în timp ce doar 10% au atins nivelul necesar de maturitate organizațională în care strategia este definită, implementată și optimizată.

‘Expertiza de securitate informatică este, de asemenea, limitată, ca urmare a faptului că organizațiile din România se bazează în continuare preponderent pe resursele interne, inerent limitate. Acest lucru este o caracteristică a piețelor emergente, în vreme ce organizațiile mai mature din economiile dezvoltate se bazează mai mult pe furnizori specializați de servicii de securitate informatică.

Pe măsură ce companiile din România se dezvoltă și se confruntă cu amenințări de securitate informatică din ce în ce mai sofisticate, precum și cu cerințe de reglementare din ce în ce mai stricte, este probabil să vedem tot mai multe companii care să adreseze aceste provocări apelând la serviciile unor firme specializate de securitate informatică, sau să exploreze beneficiile oferite de serviciile de cloud computing’, notează realizatorii studiului de specialitate.

În ceea ce privește provocările de securitate informatică, 87% dintre respondenți au declarat că sunt preocupați de scurgerile de date, 73% că sunt îngrijorați de atacurile de tip malware (inclusiv ransomware), 70% de potențialele întreruperi ale activității companiei ca urmare a unor incidente de securitate informatică, iar 70% că îi interesează asigurarea protecției organizației de atacurile țintite.

De asemenea, pe lista factorilor importanți și foarte importanți destinați îmbunătățirii securității informatice se află nevoia de a angaja resurse adiționale (67%) și de a face schimb de informații și de bune practici cu alți jucători din domeniu (57%).

Conform cercetării, cei mai mulți respondenți ar prefera să investească în sisteme de data backup și data recovery (20%), în îmbunătățirea accesului pentru sistemele de management al accesului la rețelele informatice (19%) și în soluții de prevenție a scurgerilor de date (16%).

‘Mai bine de două treimi dintre respondenți folosesc o soluție de Data Loss Prevention (DLP), iar acest lucru arată că DLP a devenit o măsură standard de securitate informatică, similară sistemelor antivirus. Pe de altă parte, aproape o cincime dintre respondenți au indicat că nu folosesc o soluție DLP. O posibilă explicație pentru acest lucru poate să fie lipsa unei politici interne de securizare a informației. O provocare care concentrează interesul respondenților este modul în care companiile adresează controlul accesului la rețele. În întreaga organizație, gestionarea identităților și controlul accesului la rețea încurajează tot mai multe companii să implementeze soluții de Identity Access Management ŤIAMť, aproape două treimi dintre respondenți precizând că au implementat sau intenționează să implementeze astfel de soluții pentru a gestiona accesul la rețelele informatice în întregul ‘ecosistem’ tehnologic’, se arată în studiul citat.

Raportul ‘Security in the Digital World’ a fost realizat de echipa de securitate informatică a PwC la cererea Microsoft România. Sondajul se bazează pe răspunsurile provenite de la 30 de companii active în România, în perioada martie — aprilie 2017. Realizatori cercetării precizează că peste trei sferturi dintre companiile respondente (76%) au mai mult de 500 de angajați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 73 = 80