La scurtă vreme înainte de forumul economic mondial ce are loc la Davos, Oxfam trage un semnal de alarmă: câteva persoane foarte bogate devin din ce în ce mai bogate, iar cei săraci tot mai săraci. Pentru a reduce decalajul, există doar un singur ajutor: abolirea paradisurilor fiscale și impozitarea mai puternică a averilor.
Discrepanțele sociale iau amploare în întreaga lume: După datele organizației de ajutor, Oxfam, cei mai bogați 62 de oameni ai lumii dețin împreună aceeași avere ca și jumătatea săracă a lumii. În același timp, averile celor bogați au crescut în decurs de cinci ani cu peste o jumătate de trilion de dolari, în timp ce averea totală a jumătății sărace a populației s-a redus cu fix un trilion de dolari.
Viteza cu care prăpastia dintre bogați și săraci se lărgește este mai ridicată decât arătau așteptările, spun cei de la organizație. În urmă cu un an Oxfam a prognozat că în anul 2016 unu la sută din populație cu averile cele mai mari, ceea ce corespunde unui număr de 70 de milioane de oameni, va deține mai mult decât restul 99% din oameni, deci restul de 7 miliarde de oameni.
Cu toate acestea, pragul a fost atins deja în anul 2015, deci cu un an mai devreme. Potrivit raportului Oxfam, aceste diferențe sociale mari amenință eforturi de eradicare a sărăciei în lume. Un motiv pentru acest trend este neimpozitarea suficientă a averilor mari și a câștigurilor de capital, precum și migrația fondurilor către paradisuri fiscale.