Google amendat în Rusia

Pe multe smartphone-uri cu Android este instalat în mod standard Google ca și motor de căutare. În Rusia un ofertant autohton de servicii similare se simte dezavantajat și face plângere la autoritatea antitrust. Care îi dă câștig de cauză.

Google a achitat o amendă de milioane de dolari în Rusia ca urmare a unui litigiu cu autoritățile concurențiale. Potrivit acordului obținut luni cu autoritatea rusă a cartelurilor, FSA, concernul american plătește o amendă de 440 de milioane de ruble, deci circa 7,3 milioane de euro. În afară de asta Google se obligă să deschidă sistemul său de operare și pentru alte motoare de căutare.

Motivul din spatele acestei dispute este reprezentat de setările standard ale telefoanelor inteligente cu Android. Acolo se utilizează în mod automat Google ca motor de căutare. Cel mai mare furnizor rus de motoare de căutare, Yandex, s-a simțit dezavantajat de acest aspect și a apelat la autoritatea competentă. În UE sunt în desfășurare procese similare.

Reprezentanții Google s-au arătat bucuroși de obținerea acordului cu Yandex și cu autoritatea cartelurilor, care satisface interesele tuturor. Potrivit FAS, Google va dezvolta un update pentru telefoanele aflate deja la utilizatori, care va permite alegerea unui nou motor de căutare standard. La noile dispozitive utilizatorii vor avea de la început posibilitatea de a alege. Producătorii vor putea deja de pe pagina de start să instaleze un alt motor de căutare.

Autoritatea rusă a cartelurilor a stabilit, după ce Yandex a făcut plângere în septembrie 2015, că Google face abuz de poziție dominantă. Atunci autoritatea a dispus plata unei amenzi de 438 de milioane de ruble. A fost demarat și un proces prelungit cu autoritățile ruse, până ce Google a început să negocieze cu acestea pentru a identifica o cale de compromis.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Google-zahlt-Millionenstrafe-in-Russland-article19796580.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − = 75