Arabia Saudită construiește o zonă economică pe mare

Pentru a deveni independenți de petrol, Arabia Saudită investește în ridicarea unei metropole industriale. “Neom” va fi un asamblu de dimensiuni mai mari decât landul german Mecklenburg-Vorpommern, cu un buget la fel de mare ca și produsul intern brut al Poloniei. Iar administrator va fi un neamț.

Arabia Saudită plănuiește să ridice o zonă economică și industrială gigantică pe Marea Roșie. Pentru asta regatul investește 500 de miliarde de dolari în construcția unui mega-oraș futuristic. Bugetul corespunde cu aproximație produsului intern brut al Poloniei. “Neom”, cum se va numi construcția, va avea o suprafață de 26.500 de kilometri pătrați, deci comparabil cu suprafața landului german Mecklenburg-Vorpommern și de trei suprafața statului Cipru.

Prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, a prezentat personal proiectul în capitala Riad. “Neom” propune să facă din economia saudită una independentă de petrol prin sprijinirea unor domenii economice precum biotehnologie, energie și hidrologie sau mass-media. Pentru asigurarea aprovizionării cu energie electrică, “Neom” vor fi folosite exclusiv energie eoliană și solară.

Viitorul centru industrial va fi dispus strategic între Asia, Europa și Africa, în apropierea rutelor comerciale navale din Canalul Suez. Acesta va fi construit în nord-vestul țării în apropierea directă a peninsulei Sinai ce aparține de Egipt. Parte din proiect este ridicarea unui pod imens peste Marea Roșie în direcția Egiptului, care are rolul de a lega Asia și Africa.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Saudi-Arabien-baut-Wirtschaftszone-am-Meer-article20100264.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 2 =