Neil Young își scoate la licitație colecția de trenulețe

 

Cântărețul canadian Neil Young scoate la licitație, în decembrie, o parte din cea mai prețioasă posesiune a sa, colecția de trenulețe, informează joi Reuters.

Artistul scoate la vânzare peste 230 de exemplare din colecția sa impresionantă de trenulețe Lionel. Vânzarea va avea loc în Los Angeles, în luna decembrie, iar valoarea estimativă pentru unele dintre trenulețe este de 9.000 de dolari, potrivit informațiilor oferite joi de casa de licitații Julien’s.

Neil Young, în vârstă de 71 de ani, celebru pentru cântecele din perioada Woodstock, dar și pentru melodiile ”Ohio” și ”Heart of Gold”, a strâns cu pasiune trenulețe pentru mai bine de 20 de ani.

Colecția impresionantă pe care o păstrează la ferma sa din California a început în anii ’90, ca o modalitate de comunicare cu fiul său, Ben, diagnosticat cu paralizie cerebrală, mărturisește Young.

Artistul a conceput o telecomandă care permite mai multor garnituri să pornească simultan și un dispozitiv care emite sunete asemănătoare trenurilor adevărate pentru ca fiul său să se poată bucura pe deplin de acest hobby.

”Este o activitate relaxantă”, și-a descris Young pasiunea în emisiunea lui David Letterman din 2012.

Cele mai importante piese puse în vânzare la licitația de pe 9 decembrie sunt prototipul locomotivei Lionel Hudson, cu o valoare estimată între 4.000 și 9.000 de dolari, precum și locomotiva Vanderbilt Hudson, estimată la o sumă între 3.000 și 6.000 de dolari, potrivit anunțului făcut de casa de licitații.

Young mai scoate la vânzare și câteva dintre mașinile sale de colecție, printre care un Buick Roadmaster Skylark decapotabil, din anul 1953, ediție aniversară de 50 de ani, cu un volan despre care se spune că a fost ”personalizat pentru Neil Young” și care este estimată la o valoare între 200.000 și 300.000 de dolari.

Artistul, care a divorțat de soția sa Pegi în 2014 după un mariaj de 36 de ani, spune că este timpul ca și alții să se bucure de aceste obiecte. O parte din suma încasată în urma licitației va fi donată Bridge School din California, pe care Pegi Young a cofondat-o în 1986 pentru copiii cu dificultăți severe de vorbire și dizabilități fizice.

”Colecționarea acestor obiecte a fost marea marea mea bucurie: mi-au fost sursă de inspirație, bucurie și creativitate toată viața”, a spus Young într-un comunicat.

”Acum este timpul să le împart cu alte persoane, care sper să se bucure de ele și să le iubească la fel de mult pe cât am făcut-o eu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 × 1 =