8 trucuri simple care te pot ajuta să trăieşti mai mult şi să fii mai fericit

Indiferent de materialul genetic, există, însă, şi câteva trucuri care ne pot ajuta să trăim o viaţă lungă, sănătoasă şi fericită.

1. Curiozitatea: această trăsătură pe care toţi o avem, mai mult sau mai puţin dezvoltată, poate creşte longevitatea dacă este cultivată, susţine Laura L. Carstensen, profesor de psihologie la Universitatea din Stanford şi director al Centrului de Longevitate Stanford, pentru Time.

2. Conştiinciozitatea şi echilibrul: Proiectul Longevităţii este un studiu care s-a derulat pe durata a 20 de ani, în cadrul căruia au fost analizate trăsăturile de personalitate şi stilurile de viaţă care ne pot menţine sănătoşi pentru mai mult timp, iar această caracteristică este principala, potrivit cercetării. Aceasta ar putea fi cheia pentru o viaţă lungă, lucru care înseamnă că trebuie să fim precauţi, fără însă a ajunge uşor paranoici.

3. Un indice de masă corporală sănătos: cu cât îndicele tău de masă corporală este mai ridicat, cu atât ai mai puţine şanse să trăieşti mult şi să fii sănătos, arată Francine Grodstein, profesor de epidemologie la Harvard. Cercetările au demonstrat că reducerea greutăţii corporale cu 20% conduce la o viaţă mai lungă.

4. Mobilitatea şi activitatea fizică: dacă ai nevoie de motivaţie pentru a scăpa de abonamentul la mijloacele de transport şi a începe să mergi pe jos la locul de muncă, trebuie să ştii că un studiu din 2015 a concluzionat că un somn mai lung de 9 ore pe noapte şi un stil de viaţă care presupune să stai aşezat pe scaun mai mult de şapte ore de zi îţi poate scurta speranţa de viaţă. Mişcarea şi mersul pe jos, deci, ne pot ajuta să trăim mai mult, dar şi să fim mai sănătoşi şi mai mobili pe măsură ce înaintăm în vârstă.

5. Mâncarea cât mai naturală: în principiu, asta înseamnă plante – fructe şi legume, şi evitarea mâncărurilor procesate. Dieta mediteraneeană a fost, de fapt, promovată mult timp ca fiind una dintre cele mai sănătoase, pentru că este bazată pe vegetale, seminţe şi ulei de măsline.

6. Alergatul: cei care obişnuiesc să alerge tind să trăiască, de obicei, cu trei ani mai mult decât semenii lor sedentari, conform unui studiu publicat în „Progress in Cardiovascular Disease”. Cercetătorii au calculat că o oră de alergat echivalează, în cele mai multe cazuri, cu şapte ore de viaţă în plus.

7. Păstrarea contactului cu prietenii: studiile au demnostrat că singurătatea poate scurta speranţa de viaţă a unei persoane. Aşa că iată un motiv bun să-i apelaţi pe amicii voştri şi să-i invitaţi la cafeaua pe care aţi tot amânat-o.

8. Cafeaua: pentru că tot a venit vorba despre cafea, o cercetare a demonstrat că oamenii care beau trei până la cinci ceşti de cafea zilnic prezintă un risc cu 15% mai scăzut de moarte prematură, în comparaţie cu cei care nu beau cafea deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 5 =