Organizații non-guvernamentale de peste tot de pe glob cer să se realizeze progrese în eradicarea foametei. Dar multe țări se află încă în situații alarmante. În special cele care au de suferit de pe urma conflictelor armate.
În ciuda unor progrese majore în lupta cu foametea, în lume mai există încă 800 de milioane de oameni care suferă de pe urma malnutriției. Conflictele armate precum cele din Yemen, Sudan sau Siria sunt adesea cauza principală pentru foamete sau malnutriție, după cum reiese din Indicele Mondial al Foametei pe anul 2016. La nivel mondial numărul oamenilor afectați de foamete a scăzut cu 29% din anul 2000 și până în prezent. Chiar și în cifre absolute foametea este în declin, chiar dacă populația de la nivel global crește în continuare. Cu toate acestea, la nivel mondial mai există încă 795 de milioane de oameni care sunt subnutriți. În comparație, cu doi ani mai devreme numărul lor era de 842 de milioane.
Președintele organizației Welthungerhilfe (echivalentul german al World Hunger Aid), Bärbel Dieckmann, a declarat pentru n-tv că la ora actuală numărul oamenilor care suferă de foamete a scăzut sub 800 de milioane, ceea ce reprezintă un progres suplimentar în calea eradicării complete a foametei.
Dar există și dezamăgiri, pentru că 800 de milioane este încă un număr foarte ridicat. În special oamenii din Africa sub-sahariană trăiesc fără suficientă hrană, la fel ca și până acum. Cea mai mare dezamăgire este că adesea progresele înregistrate de organizațiile de voluntari sunt anulate de izbucnirea unor conflicte militare, a unor războaie civile, care îi fac pe oameni să revină la situații de foamete.
În Egipt nivelul de malnutriție este doar “moderat”, potrivit indicelui. Cu toate acestea, în această țară arabă puternic populată nu se poate înregistra nici un fel de îmbunătățire. Iar faptul că valorile actuale sunt mult mai slabe ca și cele din anul 2005, spre exemplu, se datorează tot cauzelor politice. Mari progrese au fost înregistrate în țări precum Rwanda sau Myanmar.