Cel mai obișnuit și totuși subestimat rol pe care-l jucăm în viață este cel pe care nici unul dintre noi nu admitem ca-l aspiram este: rolul de urmaș. Deși suntem cu toții urmăritori în numeroasele capacități din viața noastră, urmașul se situează pe o distanță îndepărtată ca un subiect popular în cercetarea și scrierea a celor zece roluri cele mai comune pe care le jucăm în viața: -parinte, mama, tată, sora, frate, prieten, lider, manager, angajat, profesor și student.
Urmatoarele sunt 9 trăsături ale oamenilor ideali de urmat:
1. Sunt comunicatori eficienți.
Impartasirile lor sunt de înțeles, exacte, complete și în timp util. Deși ai putea gândi instinctiv că vorbirea nu este ceea ce te face un bun urmaș, cercetările arată că vorbirea, deschiderea, oferirea de opinii și convingerea sunt și caracteristicile oamenilor care comunică eficient.
2. Sunt luptatori.
Statul in umbra și menținerea capului în jos este un nu-nu. Oamenii ideali de urmat ar trebui să fie energici, să ia inițiativă, să participe, să fie proactivi.
3. Au abilități sociale puternice.
Ei sunt constructori de rețele extrem de interactivi, prietenoși, diplomatici și inteligenți din punct de vedere social.
4. Sunt jucători de echipă.
Acest lucru ar trebui să fie dureros de evident. Conducătorii ideali sunt jucători puternici care prețuiesc colaborarea, cooperarea și interdependența.
5. Sunt responsabili.
Sa fii un om ideal de urmat este mai puțin stresant decât a fi un lider, însă trebuie să fie puternic responsabil, care include responsabilitatea, cunoașterea și munca, urmărirea, acceptarea delegării și asumarea responsabilității.
6. Sunt flexibili.
Într-un context economic în continuă schimbare, adaptabilitatea este importantă.Acestia trebuie să fie flexibili și adaptabili, capabili să gestioneze schimbarea și să fie “un jucător pentru toate anotimpurile”.
7. Au integritate.
O altă trăsătură care se aplica atat liderilor, cat și adepților este integritatea reflectată în onestitate și credibilitate, atât din punct de vedere etic cât și moral.
8. Isi iau angajamente.
Cercetările relevă faptul că organizațiile consideră membrii angajați ai programului. Și are sens. Fără angajament, cum poate un urmaș să fie un jucător onest al echipei care să urmărească interesul organizației și al colegilor?
9. Sunt competenti.
Deși unii adepți ar putea avea toate virtuțile de pe această listă, ei sunt, în cele din urmă, inutili dacă nu sunt competenți sau cu experiență în a-și îndeplini slujba. În plus, capacitatea de a deturna crizele este o competență deosebit de atractivă în ochii superiorilor.