99 de ţări, afectate de CEL MAI MARE ATAC CIBERNETIC DIN ISTORIE/Vizate, inclusiv NHS, Ministerul rus de Interne sau Deutsche Bahn. HAOS în spitalele din Marea Britanie

UPDATE Peste 75.000 de atacuri cibernetice au fost semnalate în ultimele 24 de ore, în aproape 100 de ţări, vizând în principal sisteme informatice ale instituţiilor, în ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Germania, Italia, Vietnam sau Spania, relatează BBC News online.

“Este cel mai mare atac de tip ransomware din istorie” a declarat Mikko Hyppone, specialist în cadrul unei companii de securitate cibernetică din Helsinki, potrivit The Telegraph.

Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi în valoare de 300 de dolari, pentru deblocare, în moneda virtuală Bitcoin.

Hackerii au declanşat „WannaCry” printr-o vulnerabilitate a software-ului care făcea parte din kitul de instrumente de supraveghere NSA

“Este vorba de un atac uriaş”, a declarat un specialist citat de BBC, constatând zeci de mii de cazuri ale unor infecţii informatice cu un virus numit “WannaCry” ori variante ale acestei denumiri.

Atacul aduce în discuţie o veche şi lungă dezbatere cu privire la pericolul ce vine din partea unor agenţii precum NSA care colectează şi folosesc software cu puncte slabe pentru spionaj, în loc să alerteze companiile cu privire la astfel de vulnerabilităţi pentru ca acestea să le poată detecta şi rezolva din timp.

În acest caz, NSA a descoperit o vulnerabilitate, într-un soft Microsoft, care a făcut atacul cibernetic posibil. NSA a raportat problema companiei, după o breşă de securitate descoperită în august, potrivit unor foşti oficiali americani care au dat declaraţii sub anonimat, ţinând cont de sensibilitatea subiectului, notează The Washington Post.

Microsoft a rezolvat problema şi a comunicat acest lucru în martie, înainte ca o grupare cunoscută sub numele de “Shadow Brokers” să profite şi să lanseze vulnerabilitatea, în aprilie. Astfel, Microsoft făcuse deja modificările necesare pentru a rezolva această problemă, dar cei care nu şi-au reînnoit sistemul de operare au rămas vulnerabili. Acum, zeci de mii de computere din întreaga lume au fost afectate.

Nu este clar cine se află de fapt în spatele atacului, despre care experţii spun că este prima oară când un grup de hackeri s-au folosit de instrumente NSA, lansate de Shadow Broker,s pentru a declanşa atacul.

NSA nu a comentat până acum incidentul, dar unii experţi au arătat simpatie față de agenţie, ţinând cont că a avertizat Microsoft cu privire la această problemă.

Haos în spitalele din Marea Britanie. Medici: Acest atac ar putea costa vieţi

Un specialist al companiei Kaspersky a anunţat că s-au înregistrat atacuri cibernetice în 99 de ţări.

Printre instituţiile vizate de atacuri informatice se numără NHS, zeci de spitale din Marea Britanie fiind afectate.

Şefii NHS şi guvernul britanic sunt puşi faţă în faţă cu vulnerabilităţile spitalelor la un astfel de atac şi vor trebui să răspundă întrebărilor.

Este un weekend al haosului scrie The Telegraph, după ce hackerii care au infiltrat virusul în computerele spitalelor au cerut recompense în bitcoin pentru a debloca accesul.

Operatii şi programări au fost anulate, iar ambulanţele au fost redirecţionate după ce sistemul IT din 40 de spitale a fost infectat în urma atacului de tip “ransomware”.

Doctorii avertizează că cel mai mare atatc cybernetic din istoria NHS ar putea costa vieţi.

Theresa May, premierul Marii Britanii, a confirmat că atacul cibernetic care a vizat sistemul medical britanic este parte a unei serii de incidente informatice produse pe plan internaţional.

Ea a dat asigurări că nu există indicii că ar fi fost sustrase date ale pacienţilor.

Rusia, Ucraina şi Vietnam, principalele ţinte. A fost atacată inclusiv Deutsche Bahn. Afectate de atac au fost inclusiv Ministerul rus de Interne, dar şi cea mai mare companie de transport din Germania: Deutsche Bahn. Probleme au fost semnalate şi la o serie de companii şi spitale din Spania, Italia.

“Este vorba de un atac cibernetic major, având efecte fără precedent asupra unor companii, instituţii şi organizaţii din Europa”, a explicat specialistul Kevin Beaumont.

Ministerul de Interne de la Moscova a transmis că o parte dintre calculatoarele instituţiei au fost vizate de un atac cibernetic, informează France 24.

Irina Volk, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat că “a fost semnalat un atac cu virus asupra calculatoarelor ministerului care utilizează sistemul de operare Windows”.

“Virusul a fost localizat. Se lucrează la distrugerea lui şi reînoirea mijloacelor de protecţie antivirus”, a completat Volk.

Oficialul rus a precizat că atacul cibernetic a afectat aproximativ 1000 de calculatoare, adică mai puţin de 1% din numărul total de computere ale instituţiei.

Operatorul rus de telefonie MegaFon a anunţat că a fost una dintre victimele masivului atac cibernetic de vineri, compania fiind nevoită să închidă parţial o parte din reţelele interne pentru a stopa răspândirea virusului.

Spania ia măsuri speciale după seria de atacuri informatice

Marea Britanie şi Spania au dispus implementarea unor măsuri speciale în contextul atacurilor cibernetice coordonate care au vizat instituţii, organizaţii şi companii din zeci de ţări, informează site-ul agenţiei Associated Press.

Guvernul din Spania a dispus activarea unui protocol special pentru protejarea infrastructurii esenţiale, în contextul atacurilor cibernetice. Centrul Naţional pentru Protejarea Infrastructurii Esenţiale a luat legătura cu circa 100 de entităţi active în domeniul aprovizionării cu energie, transporturilor, telecomunicaţiilor şi serviciilor financiare, pentru a oferi asistenţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

84 + = 90