A 15-a rachetă Falcon 9 recuperată de SpaceX

SpaceX a adus în urmă cu câteva zile cea de-a 15-a primă etapă de rachetă Falcon 9 recuperată după o lansare, în portul Long Beach din Los Angeles, California. Călătorind la bordul platformei de tip Autonomous Spaceport Drone Ship (ASDS), racheta Falcon 9 1038 a fost acompaniată de câteva vase maritime de suport și remorchere care au direcționat barja în spațiul rezervat.

Elon Musk a fost neobișnuit de vorbăreț pe Twitter despre această recuperare de rachetă, în principal datorită preciziei sale nemaivăzute. După ce a călătorit aproape 150 de mile în spațiu la o viteză maximă de 6.9 Mach, deci de aproximativ zece ori mai rapid decât media avioanelor de linie, Falcon 9 1038 s-a întors singură pe paltforma plutitoare numită “Just Read The Instructions” și a aterizat la aproximativ două picioare (60 cm) de ținta sa optimă. Cu alte cuvinte, a fost mai mult decât precisă. Rapoartele inițiale venite de la fani care au urmărit procesul indică faptul că motoarele se află în condiții optime, cu un membru al paginii „NASASpaceflight.com” observând faptul că “miezul rachetei este foarte curat” și componentele sale exterioare din aluminiu sunt în mare parte albe. Dat fiind faptul că a dus doar o încărcătură ușoară pe orbită, satelitul Formosat-5 din Taiwan, motoarele vor fi probabil recondiționate și folosite la încă o lansare înainte de a fi înlocuite.

Foarte interesant, se pare că SpaceX a pierdut oarecum controlul strict față de social media și a permis unor angajați implicați în recuperarea rachetei să posteze fotografii destul de revelatorii pe paginile lor de pe social media. Acest lucru a permis utilizatorilor să admire fotografii superbe cu platforma “Just Read The Instructions” și Falcon 9 după aterizarea pe aceasta.

http://www.teslarati.com/spacex-15th-recovered-falcon-9-arrives-in-port/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 69 = 76