A decedat astronomul american Vera Rubin

img_0370
Vera Rubin a demonstrat existența materiei întunecate și a fost prima femeie care a primit acces în observatorul Palomar din statul american California. Ea a primit Medalia pentru Științe de la președintele american Clinton, în anul 1993.

Astronomul american Vera Rubin, care a demonstrat existența materiei întunecate și astfel unul dintre cele mai mari mistere ale universului, a decedat. Ea a murit duminică la vârsta de 88 de ani în Princeton, New Jersey.

Rubin a fost o “comoară națională” și un model minunat pentru tinerii cercetători, explică președintele Insitutului Carnegie pentru Științe, Matthew Scott. Rubin a obținut în anul 1965 un post în departamentul pentru magnetism terestru. Ea a început să fie interesată foarte rapid de mișcarea galaxiilor și rotația acestora. În 1965 ea a devenit prima femeie care să primească acces în observatorul Palomar din California.

În cadrul cercetărilor sale efectuate cu colegul Kent Ford, Rubin a stabilit că în galaxiile observate de ei stelele se mișcă cu o viteză ce nu ține cont doar de legea gravitației. Prin urmare, stelele din centrul unei galaxii se mișcau la fel de repede ca și marginea acesteia și nu mai lent, cum se credea anterior. Din această observație Rubin a dedus existența unei mase invizibile, denumită ulterior materie întunecată, care compune 90% din universul nostru.

http://www.n-tv.de/wissen/US-Astronomin-Vera-Rubin-gestorben-article19420446.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 67 = 71