A FOST IN 02.07

razboi-crimeea

S-A INTIMPLAT IN 2 IULIE 1853

Exact cu 160 de ani in urma, incepea războiul din Crimeea, in 2 iulie 1853, si care a cauzat schimbări esenţiale pe harta politică a Europei. Imperiul Rus încerca să distrugă Imperiul Otoman şi să instaureze hegemonia în Balcani.   Cu toate că, în acest război, rolul Basarabiei fusese relevant, nici istoriografia rusă şi nici cea sovietică nu au analizat staţionarea trupelor ruse în regiune. Sursele istorice analizau, la modul general, doar acţiunile militare desfăşurate nemijlocit în Crimeea.

Pierderile suportate în războiul din Crimeea au determinat Rusia să iniţieze, în anul 1856, la Paris, tratative de pace. Astfel, s-a decis ca sudul Basarabiei (jud. Bolgrad, Cahul, Ismail) să fie restituit Moldovei. Modificările teritoriale au cauzat şi unele modificări ale liniei vamale şi a căilor comerciale din Basarabia. Dunărea a devenit un fluviu neutru, pe el intrau în Basarabia un număr mare de comercianţi străin28.

Dar pierderea sudului Basarabiei nu a diminuat importanţa strategică a provinciei pentru Imperiul Rus, ci dimpotrivă, l-a sporit. Basarabia rămânea unicul cap de pod în Balcani, care asigura Rusiei şansa de a se revanşa în viitor. Situaţia creată a aprofundat, însă, şi mai mult criza economică şi socială se ce declanşase în provincie,aflam din http://istoriamilitara.org.

————————————————————————————————————————————————————————————-

ALTE EVENIMENTE PETRECUTE IN DECURSUL VREMURILOR VEDETI MAI JOS.CALENDARUL ESTE SUSTINUT DE BENQ by DARER vanzatorul numarul unu in ROMANIA de proiectoare pentru acasa la birou si scoala.

Snapshot 2013-07-02 08-20-29Sărbători: Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu la Vlaherne; Sf. Ier. Iuvenalie al Ierusalimului; Sf. Voievod Ştefan cel Mare;

1504 – a murit Ştefan cel Mare, domn al Moldovei;

1566 – a murit Nostradamus, astrolog francez;

1714 – s-a născut Christoph Willibald Gluck, compozitor german de operă;

1778 – a murit Jean-Jacques Rousseau, filosof elveţiano-francez;

1838 – A apărut, la Braşov, Foaie pentru minte, inimă şi literatură, publicaţie condusă de George Bariţiu, supliment literar al „Gazetei de Transilvania”;

1853 – Armata rusă invadează Turcia; începutul războiului din Crimeea;

1870 — Regele ITALIEI VICTOR EMMANUEL II intra in ROMA realizand unificarea ITALIEI

1881 – Preşedintele SUA James A. Garfield a fost rănit prin împuşcare şi a murit în urma rănirii în data de 19 septembrie;

BenQ-MP780ST-1-588x3921891 – a murit Mihail Kogălniceanu, politician, gazetar şi scriitor român;

1926 – s-a născut Octavian Paler, scriitor şi publicist român;

1937 — AMELIA EARHART, prima femeie aviator americana,dispare in timpul unui zbor

1986 – s-a născut Lindsay Lohan, actriţă americană;

2002 – Bancherul american Steve Fossett a devenit primul om care a călătorit singur, nonstop, în jurul lumii într-un balon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 7 =