A început “Amsterdam Light Festival 2017” cu artistul Ai Weiwei printre invitați

Aproape 30 de lucrări vor ilumina începând de joi străzile din Amsterdam, la cea de-a 6-a ediție a Festivalului Luminii, unde vor fi expuse și opere ale artistului chinez Ai Weiwei, sau ale britanicului de origine ceyloneză Cecil Balmond, relatează EFE.

“Ca noutate, anul acesta expunem în aer liber 15 lucrări, astfel încât vizitatorii, pe lângă plimbările pe canal să se poată bucura și de o experiență senzorială mai intensă, în acest loc încărcat de istorie”, a declarat directorul artistic, Lennart Booij.

Acest festival, pe lângă fapul că va umple de lumină canalele orașului, va avea ca nouă locație și Marineterrein, în vechiul șantier naval din Amsterdam. Un număr de 36 de artiști, designeri și arhitecți vor participa la actuala ediție a evenimentului având ca titlu ‘Existencial’.

Ai Weiwei expune cu această ocazie lucrarea ‘Thinline’, un cablu iluminat cu o lungime de 6,5 de kilometri care va străbate orașul și care reprezintă o frontieră.

Artistul chinez reinterpretează astfel tema festivalului prin această operă care pune sub semnul întrebării dependența ființei umane de mediul său și de restul celorlalți oameni. “Cine va trece frontiera și cine nu?”, a explicat Booij.

Este vorba de primul “Amsterdam Light Festival” având ca invitați artiști de renume internațional veniți din țări ca Australia, Canada sau Japonia și care au fost selectați printre 800 de candidați.

Pentru punerea în scenă fiecare dintre ei a trebuit să facă un exercițiu de adaptare a operei sale la condițiile de frig și umezeală din Amsterdam, ceea ce — potrivit lui Booij — nu a presupus o mare problemă din punct de vedere tehnic, având în vedere că toți au folosit cea mai nouă tehnologie de iluminare LED, foarte rezistentă și de consum redus.

Lucrările vor rămâne expuse până în ianuarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 1 =