A început revoluția Bluetooth 5.0

Galaxy S8 este primul smartphone ce va beneficia de tehnologia Bluetooth 5.0. Este doar un mic detaliu, dar semnificația noului standard este mare. Pentru că schimbările pe care le aduce sunt și ele enorme.

În luna iunie a anului trecut Bluetooth Special Interest Group (SIG) Bluetooth 5 a anunțat că este momentul să se pună bazele unui nou standard. Un semnal important este dat de Samsung cu noul său smartphone de top, Galaxy S8, care este primul smartphone care beneficiază de noua tehnologie. Ce se schimbă prin Bluetooth 5.0?

Chiar dacă conexiunile prin Bluetooth 5 necesită o cantitate mai redusă de energie, prin noul standard raza de acțiune este de patru ori mai mare. Sunt posibile conexiuni chiar și la 200 de metri în condiții de vizibilitate directă între emițător și receptor. În locuințe cu mulți pereți sunt posibile în practică conexiuni la circa 40 sau 60 de metri. Chiar dacă proprietarii de Galaxy S8 vor putea să redea muzică pe două difuzoare simultan, noul standard nu are nici un rol în acest sens, conexiunile Low Energy din Bluetooth 5 economisesc energie prin implementarea de cicluri de trimitere urmate de pauze. În plus, volumul de date ar fi prea mare pentru Bluetooth LE. Nu vor exista probleme în vederea compatibilității, Bluetooth 5.0 este compatibil cu vechile versiuni.

În cazul unui consum de energie distanțele amintite pot fi atinse prin realizarea unei punți virtuale cu standardele mai vechi. Pentru multe aplicații consumul redus de energie este o condiție esențială. Pentru că altfel dispozitivele de dimensiuni reduse care au acumulatori pe măsură vor avea o autonomie foarte limitată. Acest lucru este problematic în special în domeniul “Internet of Things”. Aici Bluetooth 5 poate înlocui conexiunea WLAN și să lege eficient la rețea dispozitive precum termostat, senzori de fum, obiecte de iluminat sau multe altele.

http://www.n-tv.de/technik/Bluetooth-5-Revolution-beginnt-article19773257.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 9 =