A murit inventatorul metodei Heimlich

970d47ea0686c01a3a494c18885ba578

În anii 1970 în fiecare an mureau în SUA mii de oameni înecați cu mâncare sau alte obiecte, printre care un număr mare de copii. Un chirurg a descoperit o metodă eficientă de salvare. Medicul a decedat recent.

Pe cât de simplă este metoda Heimlich, pe atât de multe vieți ea a salvat. Inventatorul metodei anti-înec, Henry Heimlich, a decedat recent la vârsta de 96 de ani într-un spital din Cincinnati, Ohio. Invenția sa din urmă cu peste patru decenii a salvat între timp, spun estimările, viețile a peste 100.000 de oameni.

Metoda este foarte utilă atunci când oamenii se îneacă cu mâncare sau căile respiratorii sunt blocate de bucăți de alimente. Heimlich a dezvoltat metoda în anul 1974, după ce a asistat la un asemenea atac de sufocare.

Salvatorul trebuie să apuce pacientul din spate, cumulat cu o presiunea mare aplicată cu pumnul strâns în partea de jos a pieptului, efectuând o mișcare sacadată de jos în sus, gest care catapultează corpul străin din calea aerului.

După ce metoda Heimlich a dat rezultate foarte bune la testele efectuate pe câini, au existat și multe persoane sceptice, care au considerat că manevra este prea dificilă pentru anumite persoane și poate chiar cauza leziuni interne.

Potrivit celor de la New York Times înecul cu alimente sau alte obiecte reprezenta în anii 1970 a șasea cauză de deces din SUA. Ea determina aproximativ 4000 de decese anual, printre care mulți copii. Durează doar patru minute până ce lipsa de oxigen conduce la leziuni permanente la nivelul creierului. La scurtă vreme după aceea intervine decesul.

http://www.n-tv.de/wissen/Der-Erfinder-der-Heimlich-Methode-ist-tot-article19355221.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =