A murit Piotr Prusov, cel care a inventat Lada Niva

Industria automobilistică din Rusia este în doliu după ce unul dintre cei mai influenți ingineri din istoria sa a decedat recent. Bărbatul din spatele liniilor ce au adus succesul internațional pentru Lada Niva a decedat recent. “Întregul colectiv”, spun cei de la Avtovaz de pe Volga, “este în doliu profund”.

Constructorul legendarului vehicul rusesc de teren Lada Niva, Piotr Prusov, a decedat pe 26 martie la vârsta de 75 de ani, spune concernul Avtovaz la sediul său din Togliatti de pe Volga.

Constructorul auto a declarat că întregul colectiv regretă această pierdere. Acest vehicul off-road simplu dar eficient construit de Prusov a fost lansat pe piața sovietică în urmă cu 40 de ani, în aprilie 1977. Chiar și în străinătate acest automobil cu tracțiune integrală s-a bucurat de un succes nesperat, nu doar printre silvicultori, vânători sau fermieri din mediul rural, ci și printre cei care i-au îndrăgit designul.

De la debutul producției au fost livrate 2,5 milioane de exemplare din Lada Niva și din modelul succesor, Lada 4×4. O jumătate de milion dintre aceste vehicule ce prezentau un motor de 82 de cai putere au fost vândute de Avtovaz în străinătate. Există și în Germania membrii ai fanclubului Lada Niva.

Inginerul Prusov, născut în 1942, s-a angajat în anul 1970 la Avtovaz. La proiectul modelului Niva el ar fi trebuit să dezvolte o mașină off-road care să reziste la condițiile proaste de drum din Rusia. Motto-ul lor a fost “Niva nu are nevoie de șosea, decât de o direcție” spun fanii entuziaști. Succesul Niva a pavat pentru inginer drumul spre o carieră de succes: din 1998 și până în 2003 el a fost constructor-șef la cei mai mari producători de automobile din Rusia.

http://www.n-tv.de/auto/Offroad-Legende-Pjotr-Prussow-ist-tot-article19755209.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 + = 71