Abbas ar vrea ca Palestina să își reia granițele de la 1967

După reuniunea sa cu președintele palestinian Mahmud Abbas și premierul israelian Benjamin Netanyahu, Trump a promis că va ajuta la identificarea unei soluții pentru conflictul din Orientul Mijlociu. Dar la Bethlehem este clar că Abbas nu se va abate de la cerințele sale.

Președintele Palestinei, Mahmud Abbas, și-a exprimat apelul pentru un stat palestinian independent cu ocazia vizitei preșeedintelui american Donald Trump. Problema de bază o reprezintă ocupația așezărilor palestiniene și refuzul statului israelian de a recunoaște statul Palestina, a declarat Abbas la Bethlehem. Problema nu este una etnică, între palestinieni și evrei.

Abbas cere independența statului palestinian în granițele din 1967 cu Ierusalimul de Est ca și capitală a țării. Libertatea palestinienilor este cheia libertății și stabilității în toată lumea, spune Abbas. El va colabora cu Trump pentru a obține semnarea unui acord de liber schimb cu israelienii. Un astfel de acord ar reprezenta un moment istoric.

Israelul a cucerit Cisiordania, Fâșia Gaza și partea de est a Ierusalimului în timpul Războiului de Șase Zile ce a avut loc în 1967. În Fâșia Gaza Israelul a impus o blocadă, care între timp este susținută și de Egipt. Ierusalimul de Est a fost mai târziu anexat de Israel. Cisiordania este de asemenea controlată în mare parte de Israel. La nivel internațional Ierusalimul nu este recunoscut ca fiind capitala Israelului.

După reuniunea cu Abbas președintele american Donald Trump a anunțat că el promovează cu toate forțele sale încheierea unui acord de liber schimb în Orientul Apropiat. Acesta a declarat la Bethlehem că susține obiectivul încheiereii oricărui acord între israelieni și palestinieni.

http://www.n-tv.de/politik/Abbas-will-Palaestina-in-Grenzen-von-1967-article19855419.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 5 =