Accesul la Schengen, e poveste. Aviz doritorilor de Viena, trecerea pe la Nickelsdorf dauneaza grav sanatatii…nervoase

Autofahrer stehen am Donnerstag (20.08.2009) auf der Autobahn A5 Frankfurt - Darmstadt bei Gräfenhausen nach einem Lkw-Unfall im Baustellenbereich im Stau. Wegen der Bergungsarbeiten musste die Fahrbahn mehrere Stunden gesperrt werden. Bei den hohen Temperaturen griff so mancher Autofahrer zum Schirm als Sonnenschutz. Foto: Jürgen Mahnke dpa/lhe +++(c) dpa - Bildfunk+++

Despre cum te poti incarca cu energii negative datorita stresului profesional e aproape normal ca sa elaborezi analize si sa cauti solutii de reducere a acestora. Dar daca in aceste zile (eu am fost vineri 26 august) incerci un weekend la Viena, pregatit meticulos pentru a te relaxa, ar trebui sa iti iei un pachet serios de prudenta organizatorica.

Concret, m-am simtit tare bine cand cu masina am reusit pe un nou M0(noul inel de ocolire maghiar) sa trecem de Budapesta in mai putin de 15 minute.

Tot castigul de timp insa s-a dus pe apa sambetei (precizez ca era totusi vineri-:)), ba mai mult , cum spun in afaceri, am intrat si pe minus semnificativ cand m-am apropiat de Nickelsdorf, unde, nu de mult treceam in cateva minute.

De data aceasta Schengen nu mai e ceea ce era o data. Aviz amatorilor. Asteptarea ca sa treci prin fata a 3-4 politisti austrieci obositi de atata privit si cu febra la maini din gestul datului  fortat al “liberului”de trecere pe baza de privit in ochii soferului si pasagerilor, ei bine toate acestea m-au costat vineri seara fix 150 de minute.

Nu am nimic impotriva acestui control, dar bubitza mare e ca din 4-5 coloane de masini la zona de control toate se stramtorau la un sigur culoar, doar unul. Pe vremuri cel putin fluenta traficului era asigurata de controlul pe mai multe benzi-in fine ii inteleg pe austrieci, dar nu inteleg de ce ne chinuie absolut artificial cu ingramaidtea de mii de masini pe o singura cale de acces.

Am retrait ca in vremurile trecute cand emotia trecerii in Austria era mai puternica decat dorinta.

Pe acest fond, dl Dacian Ciolos a iesit sa-si ceara scuze in fata mea -:) pentru disconfortul de vineri spunand ca gestul e doar politic in povestea Schengen, caci chiar poveste devine aceasta problema.

‘Chiar şi în situaţii de criză, reacţiile noastre la nivel comunitar rămân încă greoaie. Şi nu pot să nu reamintesc aici rolul esenţial pe care îl are cooperarea transfrontalieră, schimbul continuu de date între autorităţile noastre şi faptul că de mai bine de 5 ani României îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice, care în acest moment mi se par total depăşite de realităţile cu care ne confruntăm cu toţii’, a spus dl. Cioloş.

Acesta a precizat că România şi Guvernul pe care-l conduce au reflectat serios la toate aceste realităţi.

‘Fără niciun echivoc, România mizează pe rezilienţa şi pe capacitatea de regenerare a proiectului european şi e decisă să-şi investească resursele diplomatice şi politice în acest sens’, a afirmat prim-ministrul.

În opinia premierului, diplomaţia de criză a acaparat timpul şi energia politică în acest ultim an.

‘Nu pot să nu reamintesc şi multiplele atacuri teroriste din Europa, la fel cum le am vii în memorie şi pe cele din Turcia sau din Orientul Mijlociu. Terorismul a devenit ameninţarea asimetrică cea mai serioasă a timpurilor noastre, care, alături de migraţie, nu poate fi combătută decât cu idei, soluţii şi acţiuni comune. Ne găsim mult prea des fără informaţia şi instrumentele de care avem nevoie pentru a avea politici proactive. Ne-a fost necesar mai mult de un an de la primul atac terorist din Paris pentru a adopta o decizie privind “Passenger name”, record la nivel european’, a subliniat Cioloş.

Asa ca inarmati-va, ooops scuze, pregatiti-va nervii pentru trecerea prin granitele UE, oriunde ati dori sa calatoriti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 − 23 =