Achizitiile statului chinez in UE, un pericol iminent?

china-641112_640

Daca privesti la achizitiile statului chinez in ultimii, amintiti-va de cea mai mare cumparatura, IBM, dar si ultima (cine si-ar fi inchipuit ca Hilton sa devina investitie chineza), este firesc pentru ganditorii economici germani sa-si scoata ghearele cand vad cum statul, nu o firma privata din China, sa ofere bani de bani pentru a cumpara firme mari promotori ai celor mai avansate tehnologii.

Ultima gaselnitza: China lansează un fond pentru investiţii de cel puţin 10 miliarde de euro în Europa Centrală şi de Est. China a creat un fond pentru investiţii de cel puţin zece miliarde de euro pentru finanţarea unor proiecte în Europa Centrală şi de Est, anunţă Banca Industrială şi Comercială a Chinei (ICBC) într-un comunicat citat de site-ul agenţiei Reuters.

Fondul “China-Europa Centrală/de Est” va fi administrat de Sino-CEE Financial Holdings Ltd, o companie înfiinţată la începutul acestui an de Banca Industrială şi Comercială a Chinei. Compania a început formal operaţiunile cu ocazia vizitei efectuate de premierul Li Keqiang sâmbătă la Riga, în Letonia. În administrarea Fondului “China-Europa Centrală/de Est” sunt implicate inclusiv China Life Insurance şi Fosun Group.

Fondul are rolul de a oferi finanţări totale de 50 de miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură, producere de înaltă tehnologie şi bunuri de consum, a transmis ICBC.

Deşi principalul obiectiv îl reprezintă investiţiile în Europa Cenatrală şi de Est, finanţările ar putea fi extinse la restul Europei şi la alte regiuni relevante pentru cooperarea Chinei cu ţări central şi est-europene. Fondul va fi susţinut de entităţi guvernamentale, dar va fi operaţional pe baza principiilor generale de afaceri şi de piaţă.

Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt parte a proiectului Chinei privind un modern “Drum al Mătăsii”, Beijingul sperând să ofere companiilor chineze noi pieţe de export în contextul în care ritmul economiei interne este în scădere.

“China are avantajul echipamentelor eficiente din punctul de vedere al costurilor şi capacităţilor, în timp ce ţările central şi est-europene trebuie să amplifice industrializarea”, a explicat premierul Li Keqiang în discursul rostit la Riga, conform site-ul agenţiei China Nouă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =