Acordul pe gaze dintre Rusia şi Ucraina asigură aprovizionarea UE în această iarnă

Russian Energy Minister Novak shakes hands with Ukraine's Energy Minister Prodan after gas talks at the EU Commission headquarters in Brussels

Acordul pe gaze dintre Rusia şi Ucraina asigură aprovizionarea UE în această iarnă

Rusia a fost de acord să reia livrările de gaz către Ucraina pentru această iarnă, într-un acord mediat de Uniunea Europeană. Acordul va asigura, de asemenea, livrările de gaz către țările UE prin Ucraina. “Nu există în prezent nici un motiv pentru care oamenii din Europa să rămână fără încălzire în această iarnă ”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Acordul urmează luni de discuții între oficialii UE și miniștrii de energie din Rusia și Ucraina.Termenii includ Uniunea Europeană, în calitate de garant pentru achizițiile de gaze ale Ucrainei din Rusia și ajutând pentru a satisface datoriile restante. Pachetul total este în valoare de 4.6 miliarde de dolari, cu bani provenind de la Fondul Monetar Internațional, precum și UE. Totalul cuprinde fonduri de la acordurile existente cu UE și FMI.

Aprovizionarea cu gaz au fost oprită pe bază de întârziere la plată, atunci când Rusia a anulat subvențiile acordate în Ucraina pentru importul de gaz, ceea ce înseamnă că prețul plătit de Ucraina a crescut brusc. Prim-ministrul Ucrainei Arseniy Yatseniuk a spus că Uniunea Europeană a fost de acord pentru a servi drept garant pentru prețul gazelor naturale plătite de Kiev către Rusia.

Ucraina va plati 378 dolari pe 1.000 de metri cubi până la sfârșitul anului 2014, și 365 dolari în primul trimestru al anului 2015. Yatseniuk mai spune că, Kievul avea în plan să plătească datoriile pentru gaz imediat după semnarea unui acord. Astfel, un total de 1.45 miliarde de dolari va fi plătit imediat, și un alt 1,65 miliarde de dolari până la sfârșitul anului, a mai adăugat acesta.

http://www.bbc.com/news/business-29842505

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =