Acordul Trans-Pacific a fost semnat

_85921346_gettyimages-51672062

Acordul Trans-Pacific a fost semnat

SUA, Japonia și alte 10 țări implicate în negocierile privind tratatul de liber-schimb tranns-pacific au semnat acordul comercial controversat care acoperă aproximativ 40% din economia mondială. Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) va crea un nou bloc economic cu barierele comerciale reduse între cele 12 națiuni implicate.

Acordul a fost semnat după cinci zile de discuții în Atlanta în SUA, dar s-a aflat în negociere timp de cinci ani.  Celelalte țări incluse în Parteneriatul TTP sunt Australia, Brunei Darussalam, Canada, Chile, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam.

Președintele SUA, Barack Obama a declarat într-un comunicat că acordul reflectă valorile Americii și oferă lucrătorilor succesul pe care îl merită. Între timp, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a declarat reporterilor că parteneriatul este un “rezultat semnificativ nu doar pentru Japonia, ci şi pentru viitorul Asia-Pacific. Dacă va fi ratificat de către fiecare țară, acordul are potențialul de a influența comerțul în întregime, de la produse lactate la tratamente pentru cancer.

Susținătorii spun că acesta ar putea aduce miliarde de dolari ţărilor implicate, dar criticii spun că a fost negociat în secret și este părtinitoare față de corporații. Statele Unite au solicitat 12 de ani de protecție pentru a încuraja companiile farmaceutice să investească în tratamentele biologice scumpe.

TPP a fost sustinut de Barack Obama, care a declarat anterior că speră că va aborda “problemele comerciale al secolului 21”, cum ar fi protectia de proprietate intelectuală, drepturile comerciale digitale și protecție pentru investitori.

http://www.bbc.com/news/business-34444799

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 35