Acționarii acuză Toshiba

83a4ecbfb13b6858a4189184942b4d38Scandalul privind bilanțurile falsificate timp de ani de zile este pentru concernul tehnologic Toshiba o problemă tot mai mare. Acum consiliul de supraveghere a emis o amendă record, care să compenseze în primul rând creanțele investitorilor.

Concernul tehnologic japonez Toyota vede acum cât de scump este scandalul privind bilanțurile care a produs o evaziune de miliarde. Un grup de investitori a dat în judecată concernul pentru plata compensațiilor în valoare de fix 300 de milioane de yeni (2,2 milioane de euro). Acuzatorii au avut de asemenea de pierdut de pe urma scăderii prețului la acțiuni după ce scandalul a ajuns în presă.

În plus, Comisia de Supraveghere a Valorilor Mobiliare a Autorității de Supraveghere Financiară a recomandat impunerea unei amenzi record împotriva Toshiba, în sumă de 7,37 miliarde de yeni (55 milioane de euro). Până acum nici o companie din Japonia nu a fost nevoită să plătească atât datorită falsificării bilanțurilor.

Scandalul va costa jobul mai multor manageri de top. O comisie de cercetare independentă a ajuns la concluzia că, concernul a modificat timp de ani de zile profitul net în favoarea sa cu peste 155 de miliarde de yeni. Profitul înainte de taxe a fost umflat cu 224,8 miliarde de yeni.

Cei 50 de acționari au depus plângere la Tokyo District Court împotriva a doi foști președinți și doi directori financiari. Cursul acțiunilor Toyota era la 180 yeni sub nivelul din luna mai, înainte ca scandalul să iasă la lumină. Toschiba a ajuns anul comercial trecut în zona de pierdere. Compania produce diverse forme de aparatură electronică, de la cipuri la laptopuri sau chiar elemente pentru industria producătoare de energie nucleară.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Aktionaere-verklagen-Toshiba-article16514721.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 10 =