Acțiunile Glencore au crescut cu 10% la anuntul noilor planuri

_85918514_medAcţiunile gigantului minier Glencore au crescut cu aproape 10% la anunţul planurilor de reducere a datoriilor si a cheltuielilor în fața unei perspective foarte incerte pentru prețurile materiilor prime. Obiectivul de reducere a datoriilor este acum de 13 miliarde de dolari de la obiectivul anterior de 10.2 miliarde de dolari.

Ca urmare, Glencore are drept scop reducerea datoriilor totale la 19- 18 milarde de dolari, până la sfârșitul anului 2016, în scădere de la un obiectiv mai mic de 20 de miliarde de dolari. La începutul acestei săptămâni, rivalul Anglo American a anuntat planuri majore de restructurare.
Anglo a anuntat ca va vinde bucati imense de afaceri și va reduce forța de muncă cu aproape două treimi.

Actiunile Glencore au crescut cu aproape 10% la 91.22 procente joi dimineață. Glencore a anunțat, de asemenea, planurile de a reduce cheltuielile de capital la 5.7 miliarde de dolari pentru anul 2015 de la 6 miliarde de dolari, și la 3,8 miliarde de dolari în 2016 de la 5 miliarde de de dolari.

Sectorul minier a ajuns sub presiune din cauza incetinirii cererii mondiale pentru materii prime – în mare parte datorită încetinirii creșterii economice în China – ceea ce a dus la scăderea prețurilor materiilor prime la cel mai mic nivel din mai mulți ani, cu pretul minereului de fier, la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.

În prezent Glencore caută să reducă din datoria de 30 de miliarde de dolari, creată de ambițioasa preluare a Xstrata în 2013. Afacerea a adăugat zeci de mine în numeroase țări pentru afacerile comerciantului de mărfuri, făcându-l unul dintre cei mai mari mineri și comercianți de produse din lume. Compania a redus până în prezent producția la unele dintre minele sale și a suspendat plata dividendelor către acționari.

În octombrie, Glencore a anuntat ca a inceput procesul de vânzare pentru mina sa australiană de cupru din Cobar, New South Wales, și acea de cupru din Lomas Bayas în deșertul Atacama din Chile. De asemenea, se află în căutarea de a vinde un pachet minoritar în afacerile sale agricultură.

http://www.bbc.com/news/business-35059046

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − = 11