Actorul american Sidney Poitier împlinește 90 de ani

Actorul Sidney Poitier este primul actor de culoare care a fost distins cu un Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă. Poitier s-a născut prematur, fără prea mari șanse de a supraviețui călătoriei. A fost înregistrat la Miami, având în vedere că în momentul nașterii sale, se apropiaseră deja de coastele Floridei. Copilăria și-a petrecut-o pe insula îndepărtată, fără electricitate și cu o populație de doar 1.500 de persoane.

În primii ani de adolescență, părinții l-au trimis în capitala Nassau, la niște rude, urmând să-și găsească de lucru acolo. Manifestând o înclinație către delincvența juvenilă a fost trimis la Miami, unde avea să locuiască cu fratele mai mare.

La 18 ani, s-a mutat la New York. Și-a încercat norocul pe scena teatrului, dar nu a fost bine primit de către public. A petrecut următoarele șase luni dedicându-se carierei actoricești și, la cea de-a doua încercare de a urca pe scenă, a fost remarcat și distribuit în piesa ”Lysistrata” de pe Broadway, potrivit site-ului museumofuncutfunk.com.

În 1949, a fost nevoit să aleagă între roluri principale în piese de teatru și oferta regizorului Darryl F. Zanuck de a juca în filmul ”No Way Out” (1950). A ales filmul, iar succesul de care s-a bucurat i-a adus noi oferte în domeniul cinematografiei.

Rolul care l-a consacrat a fost cel din filmul ”Blackboard Jungle” (1955). Rolul din “The Defiant Ones” (1958), i-a adus Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor străin, în 1959, potrivit site-ului newsone.com. A urmat rolul din ”Lilies of the Field” (1963), care i-a adus Oscar-ul. A fost primul actor de culoare care a primit această distincție. A primit și Premiul Globul de Aur pentru rolul respectiv.

La Hollywood, Poitier a făcut câteva filme memorabile, printre care: ”The Defiant Ones”, ”The Bedford Incident”, ”In the Heat of the Night” (1967), ”They call Me Mister Tibbs” (1970), ”The Organization” (1971), ”A Patch of Blue” (1965), ”Guess Who’s Coming to Dinner?” (1967) și ”To Sir, With Love” (1967). Ultimul film în care Sidney Poitier a jucat a fost “The Jackal”, în 1997, se menționează pe www.sosoactive.com.

De asemenea, a regizat câteva filme, dintre care cel mai mare succes l-a avut comedia ”Stir Crazy”. Celebrul trio: Poitier, Cosby și Belafonte s-a reîntregit în filmul ”Uptown Saturday Night”, tot în regia lui Poitier.

În 2000, a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Asociației Actorilor Americani.

Poitier a fost căsătorit cu Juanita Hardy din 1950 până în 1965. S-a recăsătorit cu Joanna Shimkus, fostă actriță canadiană de origine lituaniană, în 1976. Are patru copii din prima căsătorie și doi din cea de-a doua. A scris trei cărți autobiografice: ”This Life” (1980), ”The Measure of a Man: A Spiritual Autobiography” (2000) și ”Life Beyond Measure — letters to my Great-Granddaughter” (2008) și un roman “Montaro Caine”, editat în mai 2013.

Actorul este subiectul unei biografii “Sidney Poitier: Man, Actor, Icon” (2004), scrisă de istoricul Aram Goudsouzian. Au fost realizate și filmele “Sidney Poitier, an Outsider in Hollywood” (documentar) și “Sidney Poitier: One Bright Light” inspirate din viața sa.

Poitier a fost ambasador nerezident al Uniunii Bahamas în Japonia din aprilie 1997 și ambasador la UNESCO până în 2007. La 12 august 2009, actorul a fost decorat cu Medalia Prezidențială a Libertății (cea mai înaltă distincție civilă din Statele Unite), de către președintele american Barack Obama.

După moartea actorului american Ernest Borgnine, în 2012, el a devenit cel mai în vârstă actor în viață care a câștigat Premiul Oscar, pentru cel mai bun actor. La 2 martie 2014, Poitier a apărut alături de actrița Angelina Jolie, la cea de-a 86-a ediție a Premiilor Academiei, pentru a prezenta premiul pentru cel mai bun regizor, potrivit site-ului culturocity.com.

În 2016, el a fost distins cu Premiul BAFTA Fellowship pentru realizări remarcabile în timpul vieții de film și cu Premiul Icon din partea African-American Film Critics Association (AAFCA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − 90 =