Afaceri cu închisorile

Unbenannt-01

Afaceri cu închisorile

În SUA companiile private pot să câștige bani cu închisorile. Liderul de piață obține vânzări totale de miliarde de dolari, iar șeful acestei companii a primit onoarea de a ține un discurs la sunetul de deschidere al Bursei de la New York. Iar comercianții aplaudă.

Când Damon Hininger a ieșit miercuri pe balconul New York Stock Exchange pentru a da startul comerțului, el a fost întâmpinat de aplauzele comercianților, de care mândrul CEO, politician și fost star la Hollywood s-a bucurat enorm. Dar Hininger nu a meritat această primire prietenoasă. Pentru că el este șeful unei companii controversate, care nici măcar nu ar trebui să existe.

Corrections Corporation of America (CCA), care este condusă de Hininger, a fost, prin aproape 100.000 de paturi în 67 de locații una dintre cele mai mari și mai de succes concerne din industria turismului, dar un concern unde comfortul nu este pe lista de priorități. Camere sumbre, podele ieftine din linoleum, paturi de lemn simple, saltele subțiri și bare la geamuri. CCA este cel mai mare administrator american de închisori și astfel activează într-o industrie care în alte țări nici măcar nu este parte a economiei private ci este de cele mai multe ori controlată de stat.

Poate restul lumii nu a înțeles faptul că, companille pot câștiga bani buni cu închisorile. CCA face o cifră anuală de afaceri de aproape 2 miliarde de dolari și un profit de 300 de milioane de dolari. Compania este lider de piață, iar concurența nu este nici ea departe. Acțiunile CCA sunt listate de douăzeci de ani pe Wall Street și tedința este ca acestea să ajungă în curând la un preț de 35 de dolari bucata.

Problema este că dacă CCA ar fi fost în industria hotelieră, aceasta ar fi avut mijloace obișnuite de a atrage noi clienți și de a încerca să obțină venituri mai mari, precum o nouă piscină, mâncare mai bună și bineînțeles, mai multă publicitate. Pentru că clienții nu pot opta voluntar pentru o companie sau alta, achiziția de clienți se face oarecum diferit: companiile din industria închisorilor operează un lobby în stil mare în fața autorităților pentru ca tot mai multe delicte minore să fie pedepsite cu timp în închisoare sau ca perioada petrecută în interiorul acesteia să fie majorată.

Companiile din acest domeniu nu lucrează doar cu politicieni de la Washington ci și de asemenea la nivelul statelor federale și în același timp cu autoritățile locale sau regionale. Astfel în SUA sunt șeriful sau judecătorul local persoane a căror birouri sunt frecventate de companiile administratoare de închisori care îi sprijină pe aceștia în alegeri. Astfel un șerif poate avea un interes personal ca și la abateri minore pedepsele impuse să fie riguroase, un judecător poate acorda un verdict mai dur decât ar fi necesar potrivit unui observator extern.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/kolumnen/Wall-Street-Glocke-laeutet-fuer-Knast-Konzern-article15278876.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 + = 77