Afaceristii romani se tem de avansul consumului in raport cu evolutia economica

crestere-1381962401

Majoritatea oamenilor de afaceri din România (89%) sunt încrezători în creşterea afacerilor lor în acest an, iar dintre aceştia 41% mizează pe un avans substanţial, de peste 10%, potrivit unui studiu realizat de EY.

În acelaşi timp, doar 7% dintre oamenii de afaceri se aşteaptă la scăderea cifrei de afaceri, iar 4% la o stagnare.

“România traversează o perioadă bună din punct de vedere economic. Conform prognozei FMI, România va înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa. Cu toate acestea, rezultatele acestei ediţii a studiului EY reflectă îngrijorarea executivilor români faţă de modelul de creştere a economiei româneşti, bazat puternic pe consum. Astfel, 98% dintre aceştia indică nevoia unei strategii de ţară care să asigure României o creştere sustenabilă şi recuperarea decalajelor structurale faţă de ţările din Vest”, spune Bogdan Ion, country managing Partner, EY România.

Aşteptările privind evoluţia profitului sunt, de asemenea, pozitive, 81% dintre companii proiectând creşterea profitabilităţii în anul în curs. Aproape una din trei companii se aşteaptă la un avans de peste 10% al acestui indicator, în timp ce 48% estimează că vor înregistra creşteri care nu vor depăşi acest nivel.

Tendinţa ascendentă a vânzărilor va fi susţinută prin creşterea investiţiilor, 64% dintre firme planificând creşterea acestora cu 5%-30% până la sfârşitul anului. Pentru finanţare, companiile respondente apelează în special la resursele proprii, la reinvestirea profitului şi la împrumuturi de la societăţi afiliate, din acelaşi grup, urmate de împrumuturi bancare, arată concluziile studiului „O nouă viziune a creşterii” publicat de EY România.

Datele arată că 57% dintre oamenii de afaceri respondenţi sunt încrezători în evoluţia economiei româneşti în următoarele 12 luni, pe fondul evoluţiei din primul semestru.

Pe de altă parte, peste jumătate dintre executivii de top se declară îngrijoraţi de modelul de creştere economică al României bazat pe stimularea consumului. Ultimele date ale INS arată că avansul economic a fost impulsionat puternic în primul semestru 2016 de creşterea acestuia (7,2%), comparativ cu investiţiile care au contribuit doar cu 1,6%, în vreme ce exportul net a avut o contribuţie negativă, de -2,8%, pe fondul excesului de cerere care nu a putut fi satisfăcută de oferta internă.

Având în vedere această îngrijorare, oamenii de afaceri susţin nevoia unei strategii de ţară care să asigure României un model de creştere sustenabilă.

Analiza are la bază răspunsurile a 267 executivi de top şi analizează percepţia acestora în privinţa perspectivelor mediului de afaceri din România în 2016 şi 2017. 13% dintre respondenţi conduc companii cu cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane EUR, 27% companii cu cifră de afaceri între 10-50 milioane EUR, 41% între 1-10 milioane EUR şi 19% sub 1 milion de EUR cifră de afaceri. Executivii au răspuns chestionarului EY România în perioada 1 – 16 septembrie 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 + = 52