Airbus va plăti o amendă de 104 milioane de euro

 

Airbus a primit o amendă sănătoasă: grupul aerospațial european va plăti peste 100 de milioane de euro, datorită unei încălcări contractuale într-o afacere cu Taiwanul pentru livrarea de rachete. Dar nu este singura îngrijorare pe care concernul o are în prezent.

În cazul unei afaceri controversate cu Taiwanul din anul 1992 concernul Airbus va fi nevoit să achite acum suma de 104 milioane de euro, spun reprezentanții concernului. După cum anunță concernul aerospațial la Paris, amenda va fi aplicată ca parte a unei proceduri de arbitraj din cauza unei încălcări contractuale într-o afacere cu Taiwanul pentru livrarea de rachete. De asemenea, Airbus a spus că, compania se află în discuții cu Parchetul de la Munchen pentru a evita un proces legat de vânzarea aeronavelor Eurofighter către Austria.

Afacerile din Taiwan cu rachete au fost negociate de compania Matra Défense, care a fost preluată în 1998 de către Airbus, deci la câțiva ani mai târziu. Concernul-mamă, Airbus, a lăsat să se înțeleagă că nu știe dacă va accepta plata amenzii. Se analizează acum ce fel de pași vor fi implementați în perioada următoare. Un purtător de cuvânt al Airbus a refuzat să dea detalii cu privire la această situație.

În celălalt caz este vorba despre vânzarea a 15 avioane de luptă Eurofighter către Austria în anul 2003. Republica alpină a deschis anul trecut în februarie o plângere penală împotriva Airbus după ani de investigații guvernamentale, cu suspiciunea de înșelăciune și fraudă. Compania Airbus a declarat că odată ce ancheta se va finaliza, vor fi publicate și informații corespunzătoare.

În plângerea penală, guvernul austriac acuză divizia de apărare de la Airbus și subsidiara Eurofighter GmbH de “fapte frauduloase”, fără ca afacerea să se fi perefectat vreodată. Țara a cerut producătorului plata unor compensanții de până la 1,1 miliarde de euro. Pe lângă München există proceduri de anchetă deschise și în Austria, care sunt îndreptate, printre altele, împotriva directorului executiv de la Airbus, Tom Enders.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Airbus-soll-104-Millionen-Euro-Strafe-zahlen-article20230096.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 5 =