Ajutoarele casnice lucrează mai mult la negru

Aproape fiecare a treia persoană din Germania știe pe cineva care a lucrat cel puțin o dată la negru. Doar două procente dintre aceștia au ales să declare la Fisc veniturile obținute. În general munca la negru începe chiar de acasă.

Marea majoritate din ajutoarele casnice din Germania lucrează fără acte în regulă, se arată într-un raport recent. După estimările Institutului Economic German (IW) de la Köln între 75% și 83% dintre persoanele angajate să ajute în gospodărie nu sunt înregistrate la autoritățile competente.

Expertul IW, Dominik Enste, a declarat că toată țara se confruntă cu standarde morale contradictorii. Cetățenii îi critică pe politicieni că nu fac mai multe sau companiile că oferă locuri de muncă cu condiții precare, dar dacă acest lucru se petrece în casele acestora, atunci totul este perfect normal. Este perfect de înțeles pentru cei ce își angajează ajutoare în gospodărie să nu ofere niciodată acestora zile de concediu de odihnă sau medical plătite, spre exemplu.

La urma urmei ajutoarele casnice formează o pondere de 15-20% din totalul oamenilor angajați la negru, se arată într-un sondaj. Ponderea valorii adăugate este încă redusă în comparație cu economia subterană din domeniul construcțiilor. Dar pentru a ne lupta pe termen lung cu munca la negru, nu ar mai trebui trecute cu vederea aceste infracțiuni minore. Ideea este să dezvoltăm conștiința populației față de aceste lucruri. Chiar și mediul politic acceptă și închide ochii în privința muncii la negru.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Haushaltshilfen-arbeiten-meist-schwarz-article19772148.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 17 = 27