AJUTOR AMERICAN

  • General MotorsGeneral Motors, mai aproape de independență

În SUA ajutoarele de stat sunt puternic criticate. Doar numai prin aceste ajutoare General Motors poate supraviețui crizei. Aproximativ 50 de miliarde de euro au fost virați către gigantul auto, de întors s-au întors mai puțini.

Salvarea specataculoasă a gigantului auto american General Motors în timpul crizei financiare și economice din 2009 a costat miliarde de euro, suportați de contribuabili americani. Guvernul a vândut și ultimele sale acțiuni deținute în cadrul grupului. A strâns în total 39,5 miliarde de dolari. Dar la salvarea grupului, acum fix 4 ani, guvernul american a cheltuit suma totală de 50 miliarde de dolari. Astfel că după tragerea liniei mai există o pierdere de 10 miliarde de dolari. Cu toate acestea, zeci de mii de joburi au fost salvate.

Ministrul de finanțe american, Jack Lew a declarat că acest capitol important din istoria SUA este acum închis. Acesta spune că guvernul a sărit în ajutor pentru a stabiliza industria auto și pentru a preveni o altă mare recesiune. Iar în situația actuală, GM se poate bucura, pentru că cel puțin nu i se va mai atribui amuzanta poreclă “Government Motors” (Motoareale guvernului).

Guvernul Statelor Unite nu a dorit să ascundă faptul că nu a urmărit și nici nu a reușit obținerea de profit din salvarea gigantului grup. Scopul principal a fost salvarea locurilor de muncă. GM a suferit în 2009, precum rivalul său Chrysler, o scădere bruscă a veniturilor ca urmare a crizei economice. Scăderea a fost atât de mare și de bruscă încât a fost necesar ajutorul din partea guvernului cu sume de aproape 50 miliarde de dolari.

Din punct de vedere economic, un studiu din partea Center of Automotive Research a arătat că ajutoarele de stat au fost un succes total, salvând în total 1,5 milioane de joburi în economia Statelor Unite și a adus la bugetul de stat venituri în valoare de 105 miliarde de dolari sub formă de taxe și contribuții la asigurările sociale.

Participarea statului a fost redusă la aproape jumătate atunci când în 2010 compania a strâns de pe bursă 23 miliarde de dolari. Dar reputația sa de companie deținută de stat a cântărit greu în activitatea GM, chiar dacă treptat și-a revenit și a înregistrat profituri de miliarde. Doar în al treilea trimestru al anului 2013, vânzările companiei au crescut până la aproape 39 miliarde USD, iar profiturile operaționale la 2,6 miliarde USD. Guvenul a vândut de-a lungul anilor acțiunile deținute la GM, pas cu pas. În cele din urmă guvernul mai deține titluri în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Ministrul de finanțe, Lew, a declarat că intenționează să se debaraseze de aceste titluri chiar până la sfârșitul anului 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + = 24